fbpx
Kaupunkiuutiset

Köyhiä ritareita vesi kielellä

Hattulalaisen Annastiina Kopakkala-Taivaisen ruokamuistot 1970-luvulta liittyvät lähinnä ravintolaruokiin. Hän toimi esimiestehtävissä muun muassa ravintola Härkätiessä.

– Arkipäivätkin ravintoloissa olivat vilkkaita. Seisovan pöydän tarjoilu sisälsi kalaa, lihaa – salaattiakin vaatimattomasti. Kala oli usein keitettyä haukea majoneesilla kuorrutettuna, lahnaa savustettuna ja tietenkin silliä, unohtamatta rapeiksi paistettuja silakoita.

– Karjalanpaisti ja tilliliha olivat tavanomaisia liharuokia. Jauheliha kastikkeessa tai perunalaatikossa, grillattu kana riisin kera ja makkarakupit.

1970-luvulla ruokailijoille maistui myös leipä. Erityisen suosittuja olivat lämpimät vaihtoehdot. Klassikoksi muodostui oopperaleipä, paahdetun vaalean leipäviipaleen päällä jauhelihapihvi ja paistettu kananmuna. Lämpimät voileivät olivat suosikkeja myös huikopaloina pitkään venähtäneinä iltoina.

Ateriat päätti joko kahvi ja konjakki, tai metsämarjoista valmistettu kiisseli. Veden kielelle toivat myös köyhät ritarit, pannulla paistettu pullaviipale kermavaahto- ja hillolisukkeineen.

Kasvisruuista ei juurikaan puhuttu, vaikka pakasteet ja eineksiä kauppoihin tulikin.

1970-LUVULLA kodin ruokalistalla näkyivät vuoden kohokohdat. Juhlassa kahvipöydän kruunu oli pullakranssi keskellään kotitekoiset pikkuleivät.

Joulupöydässä komeili ruiskuoressa kypsytetty kinkku lisukkeinaan tutut juureslaatikot maksalaatikkoa myöten. Pääsiäiseen kuului mämmi, ja aamiaispöytään sipulinkuorilla maalatut kananmunat.

Vappuna herkuteltiin sokerimunkeilla ja lasissa pirskahtelevalla kotisimalla.

– Keskikesän juhlaan kuului punainen hera, juhannuskeitto lehmänmaidosta ja juustonjuoksuttimesta. Kokki hämmenteli keittoa pohjaan palamista varoen, valmistuminen vei jopa 12 tuntia. Valmiina keitto todella oli punaista, Pohjanmaalla syntynyt Annastiina vakuuttaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset