Kaupunkiuutiset

Kraanaveden kloorihaitat vesiyhtiön erityistarkkailussa

Hämeenlinnan Seudun Vesi piti torstaina tiedotustilaisuuden, jossa yhtiö halusi oikoa julkisessa keskustelussa havaitsemiaan väärinkäsityksiä. Erityisesti Hirsimäen, Kuokkamaan, Voutilan ja Sammon asukkailta on tullut havaintoja vesijohtoveden maku- ja hajuhaitoista sen jälkeen, kun vesiyhtiö otti viime vuoden joulukuussa Ahveniston laitoksellaan käyttöön klooridesifioinnin.

Toimitusjohtaja Timo Heinosen mukaan klooriamiinin käyttö on muun muassa Jyväskylän ja pääkaupunkiseudun vesilaitosten käyttämä normaali toimenpide, joka varmistaa, että vesi säilyy mikrobeista puhtaana myös käsittelystä lähdettyään.

– Tässä nyt veden terveydellinen toimitusvarmuus ja maku lyövät toisiaan korville, Heinonen pahoittelee.

– Vedessä ei ole Ahvenistolta lähtiessään tauteja aiheuttavia bakteereja, mutta se ei meille vielä riitä. Kun vesi on käsitelty uv-valolla, klooriamiinin käyttö takaa jälkisäilyvyyden verkossa, jossa vesi saattaa joissakin tapauksissa seistä muutamasta tunnista viikkoon ennen saapumistaan asiakkaan hanaan.

Arvovalintoja

Heinonen painottaa, että klooraaminen ei ole pakollinen toimenpide, vaan ajan tasalla pysyvän vesiyhtiön riskien hallintaa.

– Helpompaahan meidän olisi vain kytkeä klooripumppu pois päältä, mutta Suomessa on ollut viime vuosina paljon vesiepidemioita, Heinonen muistuttaa.

– Janakkalassa oli hiljattain oma keissinsä, eikä siitä ole pitkäkään aika, kun Hausjärvellä etsittiin vesitornista kuollutta oravaa. Kysymys on aika pitkälle arvovalinnoista. On myös selvää, että tulevaisuudessa vesijohtoveden laatuvaatimukset tulevat kiristymään.

Kaupungin terveystarkastaja Sirpa Laineen mukaan Hämeenlinnan lounaisosista mitatuissa näytteissä oleva kloorin määrä on kaukana haittallisesta. Juomavedeksi sopisi vielä kymmenen kertaa suurempi klooripitoisuus. Ahveniston vedenkäsittelylaitoksen vesi virtaa johdoissa kaupunkia halkovan Vanajan länsipuolella. Itäpuolen vesi tulee Kylmälahden laitokselta. Vesirajat eivät kuitenkaan ole aivan vakiot.

– Jotkut ovat herkempiä havaitsemaan kloorin hajuja tai makuja. Lämpimässä vedessä eli esimerkiksi suihkussa käydessä vaikutelma on selvempi. Joskus tasot ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niitä pystytä edes mittaamaan, Heinonen kertoo.

– Samaa vettä kuin kaupungin lounaisosiin menee kuitenkin myös keskustaan, Myllymäkeen ja vaikkapa tänne Paroisille, joista ei ole juurikaan saatu palautteita.

HS-Vesi on perustanut seitsemän pysyvää havaintopistettä, joiden klooripitoisuus raportoidaan viikottain yhtiön kotisivuilla.

– Esimerkiksi Hirsimäessä mitatut pitoisuudet ovat olleet korkeampia kuin keskustassa, joten varmasti tässä vielä jotakin opitaan, Heinonen uskoo.

– Kaikkia keinoja ei ole vielä käytetty.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset