fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kruununmyllyllä tuoksuu savu – Kaverukset pistivät pystyyn fast food -ravintolan, jossa ruoka tilataan keittiöstä kokilta

Aki Kinnunen (vas.) ja Silvar Jänes isännöivät Miller´s BBQ -ravintolaa, joka sijaitsee perinteikkäässä ja tunnelmallisessa rakennuksessa Kruununmyllyllä. Kuva: Lea Karmala
Aki Kinnunen (vas.) ja Silvar Jänes isännöivät Miller´s BBQ -ravintolaa, joka sijaitsee perinteikkäässä ja tunnelmallisessa rakennuksessa Kruununmyllyllä. Kuva: Lea Karmala

Kruununmyllyllä Myllyjoen mutkassa leijailee savu ravintolan liepeillä, joka avautui viime viikolla. Miller´s BBQ:n savustimessa kypsyvät lihat fast food -annoksiin.

Ravintolan yrittäjät Silvar Jänes, Aki Kinnunen ja Antti Kemppi tunsivat avaamispäivän aattona kihelmöivää odotusta.

– En ole nukkunut puoleen vuoteen, sen verran innoissani olen. Suonissa virtaa jotain ihan muuta kuin verta, kipinöiden ja tulen väliltä. Vaikka teemmekin pikaruokaa, takana on vahva intohimo, Kinnunen vakuutti.

– Akin kanssa ollaan puhuttu, miten koko ajan on sellainen olo, ettei malttaisi olla pois keittiöstä, Jänes säesti.

Avajaisviikolle lentävä lähtö

Yrittäjien into palkittiin heti alkuunsa. Avajaisviikolla keittiössä valmistettiin kolmessa päivässä yli tuhat annosta.

– Listan suosikit loppuivat kesken, mutta se kuuluu asiaan, sillä lihoja savustetaan vain tietty määrä päivää kohden. Kukaan ei kuitenkaan lähtenyt nälkäisenä kotiin.

Rajoitusten päätyttyä ravintolasta löytyy yhteensä noin 200 asiakaspaikkaa.

– Ruoat tilataan kokilta keittiöstä, minkä jälkeen asiakas saa annoksen nopeasti. Suomessa on totuttu odottamaan ruokaa pöydissä, meillä jonotetaan sen tilaamista. Pöytävarauksia ei ole, koska ei ole pöytiin tarjoiluakaan, miehet kertovat.

Avokeittiössä rennolla fiiliksellä

Paikka on avoinna tiistaista lauantaihin. Ruokaa myydään niin kauan kuin sitä riittää. Seuraavalle päivälle savustetaan taas uusi satsi.

Listalle yrittäjät ovat laatineet annoksille persoonalliset luonnehdinnat.

– Menulla yritämme viestiä, että kyseessä on rento paikka, jonne voi tulla pitämään hauskaa vaikka sortseissa ja t-paidassa. Olemme tosissamme mutta emme vakavissamme. Iso avokeittiökin tuo omaa fiilistään, Jänes ja Kinnunen sanovat.

Ympäristössä asuu paljon lapsiperheitä, niinpä listalla on otettu huomioon myös pienet ruokailijat.

Savustukseen oppia Teksasista

Ravintolan avaamista Kruununmyllyn yli satavuotiaaseen rakennukseen kolmikko petasi lähes parin vuoden ajan. Kinnunen ja Jänes pyörittivät aiemmin samoissa tiloissa tilausravintolaa ja toimittivat pitopalveluja tilaisuuksiin ”Utsjoelta Berliiniin”.

Kemppi on savustuksen harrastaja, ja Kinnunen kävi Teksasissa tutustumassa barbeque-ruoan tekemiseen. Reissu jäi pandemian takia aiottua lyhyemmäksi, mutta polttava kipinä häneen ehti tarttua.

– Sain saman tien tehdä duunia pitmasterin (savustusmestarin) kanssa. Menin joka aamu viideltä savustamaan. Täälläkin aloitetaan päivä aikaisin, sillä tarjolla on aina tuoreita lihoja, hän kertoo.

Kypsytys vaatii huolenpitoa

Lihojen kypsytys kestää 16–20 tuntia. Iltapäivällä kolmelta ne laitetaan savustimeen, ja viiden aikaan ne peitetään voimapaperilla mureuden edistämiseksi.

– Pari tuntia ennen tarjoilua lihat otetaan vetoon. Prosessi on tosi mielenkiintoinen ja jännittävä ja vaatii paljon huolenpitoa, Kinnunen selvittää.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset