fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Kuinka monarkian käy kuningatar Elisabetin jälkeen? – Taivas varjele, mitä sieltä tulee

AP Sarjanto Kuva: Toni Rasinkangas
AP Sarjanto Kuva: Toni Rasinkangas

Pitihän se Netflix sitten hommata ja nyt olemme vaimon kanssa kytänneet suoratoistopalvelusta Crownia kolme jaksoa illassa. Palkittu ja kohuttu tv-sarja kertoo Englannin kuningasperheen elämästä 1940-luvulta lähtien.

Tuotanto edustaa tietenkin brittiläisen laatuviihteen raskasta tykistöä ja näyttelijät alansa aatelia. Sarja on ehtymättömän kiinnostava, sillä historiallisten ja poliittisten kuohujen sekä kiinnostavan tapakulttuurin lisäksi se tarjoaa kutkuttavan kurkkauksen palatsien suljettuun yksityisyyteen.

Täytyy kuitenkin muistuttaa itseään siitä, että valtaosa kuninkaallisten keskusteluista on käsikirjoittajien keksintöä.

Tasavaltalaisena on helppo naureskella monarkialle, joka tuntuu tänä päivänä täysin merkityksettömältä dinosaurukselta. Tavalliset engelsmannit ovat varmaankin toista mieltä, eikä kruunupäiden merkitystä heidän identiteetilleen tai kansallistunteelleen voi vähätellä. Kun vaakakuppiin heitetään vielä turismi ja koko maailman heltymätön kiinnostus kuninkaallisia kohtaan, niin voi olla, että tuo hiukan hevosnaamainen porukka on hyvinkin ylläpitonsa arvoinen.

Sarjaa katsellessa tulee kuitenkin väistämättä miettineeksi, kuinka monarkian käy Elisabetin jälkeen. Nykyään vielä pirtsakka 94-vuotias kuningatar on kuin tuulahdus menneestä maailmasta, jota ei enää ole.

Elisabet ei ole skandaaleissa itseään ryvettänyt. Häntä pidetään yleisesti velvollisuudentuntoisena hallitsijana, joka on tehnyt henkilökohtaisia uhrauksia kansakuntansa ja perheensä aseman puolustamiseksi.

Englannin kuningattaren hahmossa on yhä jotain myyttistä ja loukkaamatonta, joka on pitänyt kansalaisissa yllä uskoa kuninkaallisuuteen melkeinpä taivaan säätämänä instituutiona.

Auta armias, kun Elkku jonain päivänä muuttaa hiippakuntaa. Taivas varjele, mitä sieltä tulee, sanoisi Mertarantakin,.

Hienosti kasvatettuja, mutta ehkä liian inhimillisiä, yhdestä sun toisesta asiasta kitiseviä ihmisiä avioeroineen ja seksiskandaaleineen. Jopa ihmisiä, joita ei koko kuninkaallisuus enää kiinnosta.

Jos monarkia on joskus Englannissa ollut vaakalaudalla ja kritiikin kohteena, niin Elisabetin jälkeen se riemu vasta repeääkin.

Niin se vain on, että Elkku on ollut toista maata. Ja sitä paitsi Arsenalin kannattaja.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset