fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kuka keksi musiikin?

Kirkkomusiikkiopisto starttaa 16.9.
Schola Sancti Henrici -lauluyhtye on erikoistunut latinalaiseen kirkkolauluun eli gregoriaaniseen musiikkiin.

Miten tultiin alkuhämäristä keskiaikaan, moniääniseen musiikkiin, renessanssin ja barokin kukoistuksen kynnykselle? Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan syksyisessä Kirkkomusiikkiopistossa paneudutaan läntiseen taidemusiikkiin ja sen juuriin monin eri keinoin: luennoin, konsertissa ja musiikin teoriatunneilla.

Kuka keksi musiikin? Tällä kysymyksellä aloittaa Kirkkomusiikkiopiston avausluennon teologian tohtori ja kirkkomuusikko Hannu Vapaavuori. Musiikin juuret ovat kaukana menneisyydessä, ehkä kauempana kuin tulemme edes ajatelleeksi. Voimmeko tietää, millaista musiikkia soitettiin ja laulettiin varhaisimpien läntisten sivilisaatioiden parissa? Miksi musiikkia ylipäänsä syntyi, miten sitä käytettiin ja mihin tarvittiin?

– Syntyikö musiikki niin, että joku muinaisista esi-isistämme mietti, että ”tarttis tehdä jotain kivaa”, vai oliko alku ehkä vähän monimutkaisempi, Vapaavuori herättelee kuulijan kiinnostusta aiheeseen.

– Luennolla etsitään vastauksia muun muassa kysymyksiin mistä tulevat soittimemme ja kuka keksi merkitä nuotit ja rytmit muistiin, miten ja milloin.

Vapaavuori on toiminut kirkkohallituksen jumalanpalvelus- ja musiikkityön musiikkisihteerinä ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professorina. Hän on tehnyt seurakuntatyötä sekä pappina että kanttorina.

 

Luennon jälkeen alkaa kello 19 Hämeenlinnan kirkossa konserttina toteutettava Pyhä Henrikin messu, jonka esittää kirkkolauluyhtye Schola Sancti Henrici. Yhtyeessä laulavat kirkkomuusikot Jussi Hirvonen, Samuli Korkalainen, Samppa Laakso, Vesa Mäkeläinen ja Hannu Vapaavuori.

Kirkkomusiikkiopisto jatkuu kaikille avoimin teoriatunnein, joista ensimmäinen pidetään 23.9. Opettajana toimii Kirkkomusiikkiopiston suunnitellut ja koonnut kanttori Sonja Saarikko. Lokakuussa toimittaja Risto Nordell luennoi renessanssin musiikista ja marraskuun luennolla barokin aikakautta valottaa Timo Kiiskinen.

Kirkkomusiikkiopisto sunnuntaina 16.9. Luento Läntisen taidemusiikin juurilla klo 17 keskusseurakuntatalossa. Vapaa pääsy. Konsertti Pyhän Henrikin messu klo 19 Hämeenlinnan kirkossa. Vapaa pääsy.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset