fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

"Kukaan ei uskalla jyrähtää" – Entistä teatterimiestä ja kaupunginvaltuutettua harmittaa kaupungin kulttuuripolitiikka

Martti Töttölää kiusaa ajatus siitä, ettei teatterille ja lastenkulttuurille löydy kaupungista puolustajia. Kuva: Tuulia Viitanen
Martti Töttölää kiusaa ajatus siitä, ettei teatterille ja lastenkulttuurille löydy kaupungista puolustajia. Kuva: Tuulia Viitanen

– Kun bisnesmiehet hoitaa homman, siinä käy huonosti, näin Martti Töttölä ennusti, kun kuuli Matti Apusen tulevan kaupunkiin teatterin selvitystöihin.

Töttölä on suivaantunut teatterin tuoreista kuulumisista. Teatterista aiotaan tehdä tuotantotalo. Käytännössä se tarkoittaa oman tuotannon vähentämistä ja ostamista ulkopuolelta.

– Tämä on hoidettu raukkamaisesti. Teatterin työntekijät ovat kesälomalla ja tehdään päätöksiä heitä kuulematta. Käytännössähän tämä kuulostaa siltä, että teatteri ajetaan alas ja otetaan käyttöön niin sanottu Espoon malli.

 

Vanhaa teatterimiestä kiusaa ajatus, ettei teatterille löydy kaupungista puolustajia.

– Kukaan ei ole uskaltanut käydä asiasta julkista keskustelua.

Sama juttu on Miniteatterin kanssa.

– Kukaan ei ole noussut puolustamaan sitä tai esimerkiksi ARXia.

Töttölä viittaa siihen, että ARX-talo ja Miniteatterin tilat tulevat tulevaisuudessa Lyseon käyttöön. Miniteatteri siirtynee Verstaalle ja jakaa tilaa teatterin kanssa. ARXin väistötilat eivät vielä ole selvillä.

Töttölän mielestä on naurettavaa, että Miniteatteri joutuu jakamaan Verstaan teatterin kanssa. Hänen mielestään käytännössä silloin molempien toiminta rapautuu.

– Teatteri ei voi suunnitella pienempiä produktioita Verstaalle eikä Miniteatteri pysty hyödyntämään tilaa niin kuin heidän pitäisi pystyä. Heillä on kuitenkin toimintaa ympäri vuoden, Töttölä lataa.

 

Töttölä itse asuu Verkatehtaalla. Hän on ollut suu supussa, ettei vuokrasuhde katkea suoriin kannanottoihin.

– Nyt olen valmis avaamaan suuni. Meillä on hienoa lasten ja nuorten teatteria ja koko lasten kulttuurin kehto Verkatehtaalla. Nyt siitä ollaan valmiita luopumaan ja siirtämään muualle. En ymmärrä, mikä logiikka siinä on.

Esimerkiksi Miniteatterin piti tulla vanhoihin tiloihin takaisin, mutta nyt niistä on tulossa luokkatiloja.

– Kukaan ei uskalla jyrähtää. Miksi?

 

Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Kari Saarinen sanoi Hämeen Sanomissa 8.6.2019, että isot tapahtumat tuovat kaupunkiin vetovoimaa. Sen vuoksi hän haluaa edistää Areena-hanketta ja Verkatehtaan paviljongin rakentamista.

Töttölä on eri mieltä. Hänestä pelkkiin isoihin keskittyminen ei houkuttele ketään muuttamaan kaupunkiin, mutta turisteja se toki tuo.

– Se on vähän kuin ABC-ruoka. Nappaa massat ja pienet kuppilat kuolevat pois. Toivottavasti sama trendi ei tule kulttuuripuolelle. Kaupungissa pitää olla tilaa myös pienille kulttuuritoimijoille, jotta kaikesta kulttuurista ei tule bisnestä.

– Kyllähän se näkyy jo esimerkiksi lippujen hinnoissa. Kaikilla ei ole varaa käydä kesäteatterissa tai konserteissa. Tarvitaan myös tavallisille ihmisille hinnoiteltuja häppeninkejä.

Juttua on korjattu 1.7.2019 klo 10.11. Arxin väistötilat eivät ole vielä tiedossa.

 

Tästä on kysymys

Verkatehtaalla ARX-talo menee remonttiin. Miniteatteri ja lastenkulttuurikeskus ARX siirtyvät muualle. Todennäköisesti Miniteatteri toimii Verstaalla ja ARX Myllymäessä. Saavatko ne palata nykyisiin tiloihin, on epävarmaa.

Teatterin hallitus palkkasi Matti Apusen tekemään toukokuun aikana selvityksen teatterin tulevaisuudesta.

Matti Apunen esitti selvityksessään erilaisia malleja, joista teatterin hallitus valitsi tuotantotalomallin.

Teatteriin palkataan muutosjohtaja määräaikaiseksi kahdeksi vuodeksi. Haku on käynnissä ja tehtävä alkanee syyskuussa.

Teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo jatkaa tehtävässään vuoden loppuun, mutta jää lomille lokakuussa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset