Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kukka Pitkäsen näyttely muuttui virtuaaliseksi – Taiteilija antaa koronavirukselle muodon

Kukka Pitkäsen kolmiulotteinen teossarja Plastiglomeraatti levittäytyy gallerian seinille ja lattialle. Tuorein teos käsittelee viruksia. Kuva: Riikka Helenius

Mitä on olla ajokas tässä ajassa, hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Kukka Pitkänen pohtii. Pitkäsen Ajokkaat on esillä Galleria Koneessa virtuaalinäyttelynä.

Pitkäsen näyttely käsittelee ihmisen ja luonnon suhdetta. Näyttelyssä pohditaan muutoksen ja pysyvyyden tematiikkaa, kasvua ja hajoamista, juuria ja juurettomuutta.

– Liitän ajokkaisiin luonnontieteellisten ja ympäristönäkökulmien lisäksi myös filosofisia ja psykologisia merkityksiä. Minua kiehtoo ajokkaiden alttius irrota, ajautua aaltojen vietäviksi, taiteilija kertoo.

Pitkänen löysi ajokasheinät viime keväänä työskennellessään taiteilijaresidenssissä Ahrenshoopissa, Saksassa.

– Ahrenshoopissa on pitkät hiekkarannat. Rannalle oli ajautunut meriheinäryppäitä, joita aloin piirtää. Ajokas-termi tuli vastaan, kun aloin etsiä tietoa meriheinistä kännykälle googlettamalla.

Teemana ihminen ja luonto

Näyttely alkaa nauhamaisella teoksella, jossa on vuorotellen kuvia ajokkaista ja kännykän näytöistä, joissa on tietoa kyseisistä kasveista ja niiden uhanalaisuudesta.

– Pinnanalaiset meriajokasniityt ovat hyviä hiilinieluja, mutta ne katoavat rehevöitymisen vuoksi 110 neliökilometrin vuosivauhdilla, eli nopeammin kuin koralliriutat tai sademetsät, Pitkänen tietää.

Pitkänen jatkoi meriteeman käsittelyä viime kesänä Ahvenanmaan saariostossa. Hän kuvaa lyijykynäpiirroksissaan ihmisen halua hallita luontoa ja sitä, kun luonto ottaa hallinnan.

– Ihminen on osa luontoa. Kaikki on yhteydessä. Tätä pyrin kuvaamaan töissäni, joissa oksat yhdistyvät suoniin ja mikrotaso makrotasoon. Jos ihminen vahingoittaa luontoa, hän vahingoittaa samalla myös itseään, taiteilija tuumii.

Bakteereita ja viruksia

Gallerian perä- ja sivuseinälle ja lattialle levittäytyy moniulotteinen teossarja Plastiglomeraatti. Viisi ensimmäistä osaa valmistui viime vuonna Saksassa Junge Kunst aus Nordeuropa -näyttelyyn.

– Sain aiheekseni muovin. Tutkin, mitä muovi oikein on. Pohdin myös ihmisten halua kaavoittaa ja kartoittaa kaikkea mahdollista. Kuvaan tuli kemiallisia kaavoja ja tähtikartastoja, esimerkiksi Kiinan valtion astrologinen kartta, Pitkänen esittelee.

Teossarjan kolme uusinta osaa ovat tämän vuoden satoa.

– Kaksi viimeisintä, bakteereita ja viruksia käsittelevää teosta valmistui sen jälkeen, kun olin saanut tietää, ettei näyttelyä voikaan avata yleisölle, Pitkänen kertoo. Tuoreimpaan, virusaiheiseen teokseen taiteilija on listannut viruslajeja, viruksen määritelmiä ja kuvannut keuhkot sekä punakeltaisia koronaviruksia.

Näyttely vain netissä

Galleria Kone on suljettu koronan vuoksi, mutta näyttelyyn voi tutustua virtuaalisesti taiteilijan nettisivuilta löytyvän linkin kautta. Virtuaalinäyttely tarjoaa 360 asteen kameralla kuvattuja näkymiä Pitkäsen tuoreista teoksista.

– Taide auttaa tilanteessa, jossa olemme fyysisesti eristettynä muista ihmisistä. Teosten takaa löytyy aina toinen ihminen, taiteilija, jonka työtä on näyttää meille asioita toisin, napata ajasta jotain olennaista ja pysäyttää meidät sen äärelle, Ars-Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu kiteyttää.

Kukka Pitkäsen Ajokkaat-näyttelyyn voi tutustua virtuaalisesti. Linkki löytyy taiteilija nettisivuilta www.kukkapitkanen.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset