fbpx
Kaupunkiuutiset Renko

Kukkopoika vei Mari Orkolan sydämen – Katso videolta, miksi Kukkopoika on Orkolalle niin rakas

Mari Orkola palasi lapsuudenkotiinsa maatilan emännäksi, mutta silti keikat muusikkona ja työt Seminaarin koulussa jatkuvat edelleen.
Mari Orkolan kanalassa munista kuoriutui peräti viisi kukkoa, mutta ensimmäisenä maailmaan ponnistellut Kukkopoika jää taloon. Komistuksesta on kuvattu oma poikakalenteri, jota voi kysellä sähköpostista mari.orkola@gmail.com. Kuva: AP Sarjanto

Ladosta astelee nainen kukko sylissään ja kuttu kintereillään. Ihan ensimmäiseksi ei arvaisi, että siinä tallustelee kumisaappaissaan Suomen digiosaavimpana palkittu opettaja. Mari Orkola muutti pari vuotta sitten Hämeenlinnan kantakaupungista Rengon Oinaalaan, jossa oleva maatila on ollut hänen sukunsa hallussa 1600-luvulta asti.

– Tämä on lapsuudenkotini, jonne olen aina halunnut palata, hän kertoo.

– Teinivuosina ajatukset olivat erilaisia, nuorena kaipasin kaupunkiin ja suureen maailmaan. Nyt olen nähnyt mielestäni tarpeeksi.

Katso video:

Kuvaus: Lauri Seppänen

Opettaja ja maanviljelijä

Muutto maaseudulle ei ollut mikään yksinkertainen asia, sillä Orkolan päivät kuluvat luokanopettajana Seminaarin koulussa.

– Aluksi ajatus kauhistutti ja kyllä se kauhistuttaa edelleen. Tavallaan elämä on nyt pelkkää työtä, jos niin haluaisi ajatella. Itse pidän tätä vastapainona, jota tarvitsen pysyäkseni kasassa, Orkola sanoo.

– Ostimme maatilan sukupolvenvaihdoksella, mikä edellyttää peltojen viljelyä. Kesästä menee iso osa säiden ja koneiden armoilla. Ei ole heinänteko helppoa, vaan todella aikaavievää.

Omavaraisuus kiinnostaa

Omavaraisuus on aina kiehtonut Orkolaa. Kasvimaan tuotteet riittävät pitkälle ja Elli-vuohelta saadaan parhaimmillaan päivässä 1,5 litraa maitoa, josta saa myös hyvää juustoa.

– Yksinkertainen elämä viehättää. Vaikka työelämässä ja musiikkihommissa tapahtuu paljon kaikenlaista jännää, onnellisin olen aina siitä hetkestä, kun pääsen kotiin. Vaikka moni asia olisi rempallaan, täällä minun on hyvä olla.

Lellittyjä lemmikkejä

Tilalle hankittiin myös neljä kanaa. Yksi niistä hautoi 21 päivää munaa, josta kuoriutui Kukkopoika.

– Kukkopojasta tuli aivan erityinen tapaus, koska se tuli ensimmäisenä ja koko juttu tuntui kuin ihmeeltä, Orkola huokaa.

– Olin kuullut, että kukot ovat usein vihaisia ja halusin, että tästä tulee kiltti. Niinpä olen joka päivä hakenut sen työpäivän jälkeen tänne tupaan kanssani päiväunille. Aika lellittyjä ovat kyllä kaikki muutkin.

Työpäivänsä päätteeksi Mari Orkola hakee Kukkopojan kanalasta tupaan päiväunille. Pihalla Elli-vuohi seuraa emäntäänsä kuin hai laivaa. Kuva: AP Sarjanto

Mammanpoika

Orkola alkoi silloin tällöin postata Facebookiin kuvia kaikista eläimistään, mutta erityisesti Kukkopojasta.

– Minusta se on tosi kaunis ja halusin jakaa sen kuvia muillekin. Lopulta innostuin painattamaan siitä oman poikakalenterin.

Kukkopoika pysyy koko haastattelun ajan rauhallisena Orkolan käsittelyssä. Se ei tunnu pelkäävän edes vieraita, vaikka kamera räpsyy ja videotakin kuvataan.

– Olen kuullut vanhemmilta ihmisiltä, ettei kanoja tai kukkoja voi sylissä edes pitää, mutta tästä on tullut kyllä ihan mammanpoika.

 

Mari Orkola

Luokanopettaja Seminaarin koulussa.

Asuu lapsuudenkodissaan Rengon Oinaalassa yhdessä avomiehensä, muusikko Tommi Pajusen kanssa. Joka toinen viikko joukkoa täydentää 10-vuotias Alisa-tyttönen.

Palkittiin Suomen digiosaavimpana opettajana vuonna 2017.

Harrastaa musiikkia, kosketinsoittajana yhtyeissä RRR, Liitutaulu-Tyynet, Unclear Focus ja Juice Band.

Motto:

“Elämässä tärkeintä ei ole se, millaista se on, vaan miten sen ottaa.”

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset