Kaupunkiuutiset

Kukoistuksen aikaan katetulla katsomolla

Kaupunginpuistossa kurvaili maanantaina henkilönosturi, kun Suklaasydämen lavasteita purettiin. Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri teki kolmannella näytäntökaudellaan yleisöennätyksensä, sillä 1960-luvulle sijoittuva musiikkikomedia keräsi 12 500 katsojaa. Elämä janottaa sai viime vuonna 10 000 katsojaa ja teatterin ensimmäinen tuotanto Syntipukki näyteltiin 7000-päiselle yleisölle.

– Asioita on tehty sillä tavalla, että trendi on nouseva. Lähdimme liikkeelle ajatuksesta, että kesäteatteri nousee Hämeenlinnassa jonakin päivänä entiseen kukoistukseensa ja olemme menossa sitä kohti, HUK:n johtaja Otto Kanerva sanoo.

– Vaikka kesässä sadetta riitti, viidakkorumpu toimi ja auringon pilkahtaessa lippuja myytiin päivän aikana todella hyvin.

Kanervan lanseeraama slogan ”kansalle komediaa” on osoittautunut kestäväksi ja helposti ymmärrettäväksi tuoteselosteeksi.

– Huumoria, koskettavuutta, romantiikkaa ja hyvää musiikkiteatteria. Lavalla itse olleena sen on voinut aistia, että tyylilajista tykätään.

– Myös varsinaisten näytäntöjen ulkopuolelle tehdyt tapahtumat onnistuivat hyvin ja puiston muihin palveluihin on oltu tyytyväisiä. Kahvilavastaavamme Henna Meriläinen keksi, että näillä keleillä viileiden juomien lisäksi tarvitaan lämpimiäkin ja rommitotia meni kiitettävästi.

Suklaasydän on saanut kesän aikana paljon kiittävää palautetta katsojilta muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Siitä tuli jollain tavalla hirveän aito esitys. Sani, Annika ja Anna eivät ole näyttelijöitä ja se toi juttuun erityistä vilpittömyyden tunnetta.

– Juhani Laitala taas on kokenut keskushyökkääjä, jonka kanssa rytmiikka pelasi kuin kello. Kyllä ennen muuta hehkuttaisin työryhmän henkeä tämän kesän onnistumisessa. Yleisö vaistoaa, kun lavalla olevilla ihmisillä on hyvä olla keskenään.

Esitykseen toi intiimiä tunnelmaa se, että lavastus oli tänä vuonna tuotu entistä lähemmäs katsomoa. Sadetakkien ja varjojen alla kyyristeleviin ihmisiin ei yleisökontaktin luominen ole kuitenkaan helppoa.

– Se oli taas yksi hemmetin sadepäivän esitys, kun mieleen tuli sellainen ajatus, että me muuten hävitään tämä sota.

– Harrastajateattereissakin alkaa kautta Suomen olla katettuja katsomoja ja me menetämme yleisöä tässä kilpailussa.

Kesäteatterissa on nyt lähdetty vakavasti liikkeelle katetun katsomon saamiseksi ensi kesäksi.

– Olemme teettäneet suunnitelmat ja pyytäneet tarjoukset 600-paikkaisesta katsomosta, Kanerva kertoo.

– Saatekirje on lähetetty kaupunginhallitukselle ja odottelemme vastausta. Omalta osaltamme olemme valmiit maksamaan kovempaa vuokraa ja tekemään myös pitemmän vuokrasopimuksen. Kasvavilla yleisömäärillä alkaa olla jo matkailullistakin merkitystä ja esimerkiksi Valkeakosken kesäteatterin iso katsomo on maksanut itsensä jo moneen kertaan.

Ensi kesän esityksenä Kaupunginpuistossa nähdään Juha Tapion lauluihin pohjautuva Kaksi puuta. Kanerva luonnehtii tulevaa näytelmää romanttiseksi musiikkikomediaksi.

– Kyllä siitä lähdetään liikkeelle, että jokainen Juhan biisi, jossa on iloa ja duuria, soi lavalla.

– Hänen lauluissaan on ihmisläheisyyttä sekä elämänviisautta ja persoonana hänessä kuvastuvat vankat perusarvot perheestä ja parisuhteesta. Tämä kaikki tulee jollain tavalla kuvastumaan esityksessäkin, mutta lähdemme rakentamaan aivan itsenäistä juonta.

Kanerva oli haastattelun jälkeen suuntaamassa lomalle, mutta pitkää huilia ei ole luvassa. Uuden näytelmän pyörät pyörivät vinhaa vauhtia.

– Näytöskalenteri muotoutuu lokakuun alkuun mennessä ja näyttelijöiden rekrytointi on käynnissä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset