Kaupunkiuutiset

Mielipide: Kulttuurilaitosten elitistisyydestä

Kirjoittaja muistuttaa, että Arx tarjoaa paljon työpajoja, esityksiä ja toimintaa ilmaiseksi. Kuva: Riku Hasari

”Keiden kulttuuria tuetaan” -nimimerkin taakse piiloutunut kirjoittaja oli hauskasti niputtanut yhteen ’kulttuurikehtojen’ ja HPK:n kukoistuksen sekä kaupungin lisääntyneen lastensuojelun tarpeen, aivan kuin nämä kaksi asiaa liittyisivät toisiinsa. Vähän samaan tapaan kuin keskilämpötilan nousu ja hukkumiskuolemat vuoden kierrossa.

Toki hän on aivan oikeassa siinä, että koulu on lasten perusoikeus ja -velvollisuus. Hyvästä peruskoulusta tuleekin pitää kaikin keinoin kiinni siten, että jokainen lapsi Hangosta Utsjoelle saa elämäänsä koulutuksellisesti samat lähtökohdat.

Tuosta mainittujen kulttuurilaitosten elitistisyydestä sen sijaan olen jyrkästi eri mieltä. HPK:sta en sen enempää tiedä, mutta Arxin toimintaa olen viimeiset kymmenen vuotta seurannut melko paljon. Ensin omien lasten kautta ja sitten viimeiset kolme vuotta työskennellen siellä yhdessä erillishankkeessa osa-aikaisena koordinaattorina.

Jäin ihmettelemään tuota elitistinen-sanaa. Yhdistän sen toimintaan, jota tarjotaan korkeaan hintaan hyvin pienelle joukolle ihmisiä. Tämä ei lainkaan päde Arxin tarjontaan.

Ensinnäkin Arx tarjoaa koordinoidusti suunnitellut sisällöt jokaiselle 0–16 -vuotiaalle hämeenlinnalaislapselle. Nämä sisällöt tarjotaan päiväkotien ja juurikin peruskoulun kautta niin, että tarjonta on osa jokaisen lapsen päiväkoti- tai koulupäivää. Tämä on kouluille ja päiväkodeille ilmaista.

Lisäksi Arxilla on lapsiperheiden keskuudessa erittäin suosituksi tulleet ARXantait kerran kuussa lauantaisin. Kello 10-14 tarjolla on työpajoja, esityksiä ja kaikenlaista toimintaa Arxin tiloissa, kaikki täysin maksutonta.

Tiistaisin ja torstaisin on perhekahvila Hiekkakakku, jossa on aina jotain Arxin kulttuurikasvattajien suunnittelemaa toiminnallista sisältöä, sekin ilmaista. Nuorisokulttuuria on myös kehitetty jatkuvasti ja tarjolla on koko ajan enemmän maksutonta toimintaa myös teini-ikäisille.

Tämän lisäksi tulevat erilaiset lyhyemmät hankkeet, joiden kehittäjänä Arx on kunnostautunut. Hämeenlinnan Lasten ja Nuorten kulttuurikeskus Arx on valtakunnallisesti erittäin arvostettu kaltaistensa joukossa.

Itse olen toiminut nyt kolme vuotta Kanta-Hämeen aluekoordinaattorina Taidetestaajat-hankkeessa. Se on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin rahoittama hanke, jossa jokainen Suomen 8-luokkalainen viedään kahteen kulttuurikohteeseen lukuvuoden aikana. Hanke maksaa sekä vierailujen pääsyliput, että matkat. Lisäksi vierailujen ja matkojen aikataulut hoidetaan, eli koulujen tarvitsee vain hypätä bussiin.

Osallistumisprosentti hankkeessa on tähän asti ollut keskimäärin 100. Tarkoittaa siis sitä, että myös pienemmistä kunnista ja hankalien kulkuyhteyksien takaa kaikki oppilaat ovat päässeet kokemaan kulttuuria ja muodostamaan siitä itse mielipiteen.

Tässä ei vielä ole edes kaikki. Jokainen voi itse käydä tutustumassa Arxin toimintaan kaupungin nettisivujen kautta ja päättää sitten itse, mitä mieltä toiminnasta on.

Itse en osaa pitää tällaista toimintaa millään muotoa elitistisenä. Ehkä kyse onkin tiedon puutteesta? Minusta kulttuuri ei ole hyvää tai pahaa, mutta on jokaisen kasvavan kansalaisen oikeus saada sitä kohdata, jotta siitä voi itse muodostaa mielipiteen.

Tuula Penttilä

Taidetestaajat-hanke

Kanta-Hämeen aluekoordinaattori

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset