fbpx
Kaupunkiuutiset

Kulttuurin kokoava voima

Elävän mallin piirtämiseen vihkiytyneestä kerhosta alkunsa saanut Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys perustettiin toukokuussa vuonna 1948. Sodanjälkeiseen jälleenrakentamisen aikaan kuului myös kulttuurielämän elvyttäminen.

– Tammenlehväsukupolvi antoi sysäyksen eri taiteenalojen nousulle. Yhteenkuuluvuuden tunne ja tekemisen tarve vapauttivat ilmapiiriä, puheenjohtaja Heikki Kilpeläinen sanoo.

– Taideyhdistys oli kokoava voima 1950-luvulta 70-luvulle alueellisen kulttuurin tuottamisessa. Se on alusta asti toiminut eri taiteenalojen yhdyssiteenä sekä taiteilijoiden, taiteen harrastajien ja taideyleisön välisen vuorovaikutuksen kanavana ollen myös merkittävä taidepoliittinen vaikuttaja.

Yhdistys on rakentanut näyttelyitä, järjestänyt luentoja ja vienyt jäseniään taide- ja kulttuurimatkoille. Reissuja on tehty Sloveniaan, Unkariin, Berliinin joulutorille, Puolan Hansakaupunkeihin, Benelux-maihin ja Italian Milanoon. Yhdessä, sadankolmenkymmenen hengen voimalla, vietiin myös Local Global -taidetapahtuma Brysselin EU-käytävälle.

Yhdistyksen Juhlarahastosta jaetaan pienimuotoisesti apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Vuoden 1962 alusta on noin viiden vuoden välein julkaistu Katupeili-lehteä, jossa tarkastellaan seudun kulttuurin nykytilaa. Juhlan kunniaksi luvassa on lehden 11 numero, jonka päätoimittaja on Anja Kuoppa.

– On suuriarvoista, että lehteen on löytynyt suorastaan valtava määrä kirjoittajia, Kuoppa kiittelee.

– Talkootyönä syntynyt Katupeili on 40-sivuinen ja siinä on tosi paljon tavaraa. Hämeenlinnassa on mistä kirjoittaa.

Sibeliuksen juhlavuonna yhdistys toteutti kansainvälisen Kirjataidenäyttelyn, laajamittaisen Postitaidenäyttelyn sekä ”Sydämeni laulu” -juhlan Verkatehtaan Vanajasalissa. Suomi100 -juhlavuoden suurimmat panostukset olivat kansainvälinen, naisten asemaa tutkinut Lasikatto-näyttely ja satapäiväinen Taidehaaste-tapahtuma teemalla Sadat tarinat – kuvat – kasvot.

– Koemme missioksemme seurata huolella ympäristön ja maailman muuttumista. Kulttuuri ei ole saari, Kilpeläinen pohtii.

– Se on yhteisön, yhteiskunnan tai koko ihmiskunnan henkisen ja aineellisen saavutusten kokonaisuutta, josta yleisesti käytämme nimitystä sivistys. Toimimalla yhdessä päättäjien ja valtaorganisaatioiden kanssa voimme auttaa löytämään riittävän panostuksen kulttuurikenttään ja ympäristöön.

Seuraaville vuosikymmenelle ja elämälle kohotellaan maljoja Aistien juhlassa Raatihuoneella sunnuntaina 18. maaliskuuta. Taideyhdistyksen 70-vuotisjuhlahumun ohjelmassa esiintyvät viulisti Kirsi-Marja Alanen ja pianisti Iina Harjula, Härkätien kamarimuusikot ja Hämeenlinnan Mieskuoron pienryhmä Erkki Alasen johdolla. Runoja lausuu Tuula Salin ja mukana ovat myös Kiasman intendentti Kati Kivinen, filosofi Eero Ojanen sekä Vanajavesi-säätiön toiminnanjohtaja Sanni Manninen-Johansen.

Makuasioista ja aistinautinnoista vastaa Chef Rotisseur Pirjo Päivärinta.

– Ateriakokonaisuuksia katsoessa haluan, että tilaajan viestit, arvot ja tarinat näkyvät ruokalajien valinnassa, Päivärinta kertoo.

– Menussa mennään metsään, kuten Raatihuoneessa usein tehdään. Tarjolla on muun muassa sipulilla maustettuja ruisleipiä, mustariisi-luomubroiler-pyöryköitä korianterikastikkeessa, suklaamansikoita, männynsiemen-kultahipputryffeleitä ja metsäpuolukkahilloketta.

Aistien juhla su 18.3. klo 16 Raatihuoneessa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset