fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kummiluokka oppii lotilta – kokeilusta irtosi Vuoden teko -tunnustuspalkinto Hämeenlinnaan

Seminaarin koulun 4D:n oppilaat luokanopettaja Mari Orkolan (vas.) ja Hämeenlinnan Seudun Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtajan Sirkus Mattilan kanssa.

Seminaarin koulun 4D-luokka on Hämeenlinnan Seudun Lottaperinneyhdistyksen kummiluokka. Yhteistyö luokanopettaja Mari Orkolan oppilaiden alkoi syksyllä 2017.

– Kummiluokka on aivan hirmuisen ihana idea, yhdistyksen puheenjohtaja Sirkus Mattila kiittelee.

– Olin puhumassa Ojoisten Lastentalolla, kun Mari Orkola tuli asiaa ehdottomaan. Hänen isoäitinsä oli lottana ja nämähän ovat sellaisia juttuja, jotka siirtyvät verenperintönä.

 

Yhdistyksen jäsenet kertoivat koululaisille lottien ja pikkulottien tehtävistä Museo Militarian Lotta-näyttelyssä. Oppilaat saivat myös itse haastatella Ilveskodissa kuntoutuksessa olevia lottia ja pikkulottia.

Toukokuussa tehtiin oppilaiden ja vanhempien kanssa kevätretki Aulangon näkötorniin, jossa eläydyttiin ilmavalvontalottien kokemuksiin kiikaroimalla ja suunnistamalla. Lisäksi lapsille kerrottiin, minkälaista oli toimia hämeenlinnalaisena ilmavalvontalottana.

– On aivan riemastuttavaa, kuinka innoissaan lapset ovat meitä kuunnelleet, Mattila sanoo.

– Olemme edenneet asioissa hyvin lempeästi ja varovaisesti,

 

Hämeenlinnan Seudun Lottaperinneyhdistys palkittiin perinnetietouden siirtämisestä kummiluokkalaisiille Vuoden teko -tunnustuksella, joka myönnettiin Lottaperinneliiton liittokokouksessa 6. lokakuuta.

Nyt kummiluokkalaiset työstävät joulukorttiehdotuksia, joista toteutetaan yhdessä myytäviä joulukortteja. Yhteisiä teemoja on suunnitteilla myös keväälle.

Seminaarin koulu 4D-luokkalaiset ovat saaneet tietoa ja oppia vanhemmilta sukupolvilta. Nyt he antavat terveisensä lukijoille.

 

Koululaisten omia viisauden sanoja ja terveisiä kaikille lukijoille:

Tupakoille ei!

Minun mielestä tupakat pitäisi kieltää laissa. Tupakka on haitallista terveydelle. Tupakka myös haisee pahalta ja käytetyt tupakat joutuvat maahan, josta ne voivat päätyä villieläinten ja pienten lasten suuhun. Tupakka myös edistää ilmastonmuutosta. Siksi tupakat pitäisi kieltää. Jos tupakat kiellettäisiin, polkujen varrella ei enää olisi hirveitä röykkiöitä käytettyjä tupakoita ja ilmastokin pysyisi parempana. Kansalaisetkin pysyisivät terveempinä. Taistellaan yhdessä tupakkaa vastaan!

Frans Ripatti

 

Aja turvallisesti!

Ihmisistä noin puolet ajaa humalassa autoja, moottoripyöriä tai muita menopelejä. Se on tosi vaarallista! Jos ajaa humalassa, niin siinä voi käydä niin paha liikenneonnettomuus, että voi menettää jopa hengen. Jos on humalassa, niin pysyy ainakin 6 tuntia pois ratista! Älä aja huonossa kunnossa ja pidä huolta itsestäsi. Yleensä humalassa ajaminen on vaara muillekin kuin vain sinulle.

Saana Laurila

 

Tupakat, huumeet, nuuskat ja luonnonsuojelu

Tupakat, huumeet ja nuuskat ovat haitallisia ihmisille, eläimille, kasveille ja mikä tärkeintä, luonnolle. Antoiko Taivaan Isä meille maapallon tuhottavaksi? Ei! Nuuskan, tupakan ja huumeiden käyttö loppuu NYT! Ja jos tämä jatkuu, niin kohta ei ole olemassa enää ihmisiä eikä muuta elämää. Joten auta sinäkin näin: Lopeta nuuskan, alkoholin, huumeiden ja tupakan käyttö ja roskaaminen niin saadaan maailmasta parempi paikka. Niin sinä voit auttaa ja niin teet jooko?

Alma Salokannas

 

Miksi eläimiä salametsästetään?

Eläimiä on salametsästetty kautta aikojen. Monia eläimiä on kuollut sukupuuttoon salametsästyksen takia. Vaikka eläimiä suojellaan, silti niitä tapetaan. Vaikka monia eläimiä on pelastettu sukupuutolta, silti on edelleen eläimiä, jotka olisivat avun tarpeessa. Kaupungilla ei ole varaa ruokkia hengenvaarassa olevia eläimiä. Esimerkiksi pandoja on todella vähän. Ihmiset salametsästävät eläimiä rahan vuoksi. Norsuja salametsästetään. Vaadin, että asialle tehdään jotain. Tämä on asia, joka jätetään niin kuin roska ja sitten vuosien päästä kaikki eläimet ovat kuolleet sukupuuttoon. Toivon, että joku ottaa tämän asian tehdäkseen sille jotain.

Tomas Willadsen

 

Vali vali vali

Miksi ihmiset valittavat ihan kaikesta? Se närppii. Lopettakaa mummot, mammat, papat, kaverit, kamut, johtajat, presidentit ja kaikki muut. Asiat eivät parane valittamalla!

Veera Miettinen

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset