Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kummitteleeko runojen kuningas Pimeän kaupan iltana? – Noidan käsikirja -klubilla esiintyy itse Kalevi Helvetti

Vuonna 1926 Tuusulassa vain 47-vuotiaana menehtyneen Eino Leinon kuolinnaamio on saatu runoilija Larin-Kyöstin jäämistöstä. Kuva: AP Sarjanto

Yliluonnollinen on kiehtonut ihmistä varhaisimmista kulttuureista aina tähän päivään saakka. Pimeän kaupan iltana Museo Skogsterissa avautuu Henkimaailman juttuja -näyttely, joka paneutuu taruihin, uskomuksiin ja yliluonnollisen kokemuksiin. Käsittelyyn otetaan muinaisten myyttien lisäksi teemat kuolleiden hengistä, noituudesta ja kummituksista aina kauhukirjallisuuteen, salatieteisiin ja viihdekulttuuriin.

– Monet uskomukset ovat liittyneet hyvin arkipäiväisiin asioihin. Ihmiset ovat halunneet vaikuttaa elämäänsä loitsuilla tai tavoilla, joiden on toivottu tuovan parempaa kalansaalista, runsaampaa satoa tai onnea rakkaudessa, näyttelyn käsikirjoittanut ja tuottanut amanuenssi Eva Sirén sanoo.

 

Näyttelyssä on muun muassa mahdollisuus ottaa itsestään kaverin avustuksella henkivalokuva eli otos kummituksen kanssa.

– Henkivalokuvaus oli oikea villitys 1860-luvulla, museolehtori Jyrki Nissi kertoo.

– Sen aloitti amerikkalainen William H. Mumler, jonka ottamaan valokuvaan oli päällekkäisvalotuksen takia ilmestynyt toinen henkilö. Kyse oli siis puhtaasti huijauksesta, mutta ilmiöstä tuli hyvin suosittu.

 

Yksi näyttelyn puhuttelevimmista esineistä on runoilija Eino Leinon aito kuolinnaamio, joka on aikoinaan saatu museolle Larin-Kyöstin jäämistöstä. Esillä on myös Fredrika Wetterhoffin kirjakaappi, johon liittyy kummitustarina.

 

Avajaisiltana kello 17 ja 19 välillä vieraita viihdyttää silmänkääntäjä, loitsutaiteilija ja antispiritisti Martti Faustiinos, jonka näytäntö sisältää temppuja, kummittelua ja ajatusten lukemista 1800-luvun tyyliin.

Toisena ohjelmanumerona kulttuurisosuuskunta Uulan Nonstop-loitsukioski auttaa kaiken ikäisiä ihmisiä päivänpolttavissa ongelmissa.

Museolehtori Jyrki Nissi ja amanuenssi Eva Sirén poseeraavat kopissa, jossa pääsee ottamaan valokuvan kummituksen kanssa. Kuva: AP Sarjanto

Ohjelmallinen ilta jatkuu Café Bar Skogsterissa kello 19 alkaen Noidan käsikirja -klubilla.

– Noidan käsikirja on 1980-luvulla ilmestynyt pelottelukirja, joka on täynnä tarinoita ihmissusista ja vampyyreista, amanuenssi Antti Krapu kuvailee. Se oli varmasti lastenosastojen lainatuin teos omana aikanaan ja nyt siitä on tehty kauan odotettu uusintapainos.

Kirjan julkaisuun liittyvällä klubikiertueella Hämeenlinnaan saapuu Pentti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen Pertti Kurikan alter ego Kalevi Helvetti. Kauhutarinoita suoltavaa Helvettiä säestää Einari Stylmani ja Harri Lindin Suominoita-duo.

Esitysten jälkeen DJ Mike Ivy soittaa teemaan sopivaa musiikkia.

 

Henkimaailman juttuja Museo Skogsterissa pe 22.2. klo 17-22 ja klubi Bar Skogsterissa kello 19 alkaen.

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset