Kummituksia ja muita henkimaailman juttuja - Museo Skogsterin keskiviikkoillat alkavat räväkästi räyhähengillä

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kevätkauden Museokeskiviikot käsittelevät juuri avatun Henkimaailman juttuja -näyttelyn teemoja.
Ensimmäisellä luennolla ke 13.3.2019 kello 17.00 Museo Skogsterissa kuullaan tutkija Pasi Klemettisen puheenvuoro otsikolla: Kummituksia ja räyhähenkiä – kummallisten elämysten ja tarinoiden äärellä arkistossa.
Luento käsittelee suomalaisessa kansanperinteessä esiintyviä erilaisia pahoja ja ilkikurisia olentoja.
Keskiössä ovat erityisesti räyhähenget, joiden uskottiin ja kerrottiin mellastaneen tietyissä taloissa.
Luento tukeutuu aineiston ja sen esittelyn osalta kansanperinteen aarreaittaan eli Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Miksi yliluonnollinen paha valtasi talon, miten se kiusasi ihmisiä ja kuinka siitä päästiin eroon?
FT Pasi Klemettinen työskentelee SKS:n arkistotutkijana. Hän on erikoistunut uskomusten ja tarinoiden folkloristiseen tutkimukseen. Hänen väitöskirjansa käsitteli mellastavia piruja ja kansanomaisia paholais- ja noituuskäsityksiä Karjalan kannaksen ja Laatokan Karjalan tarinaperinteessä.
Hän on kirjoittanut piruperinteen ohella mm. suomalaisesta karhuperinteestä ja poltergeist-elokuvista. Klemettisen uusin teos Karjalan räyhähenget julkaistiin 2018.
Luentosarja
Museo Skogsterin seminaaritila Andersissa keskiviikkoiltaisin klo 17.00.
13.3. Kummituksia ja räyhähenkiä – kummallisten elämysten ja tarinoiden äärellä arkistossa, tutkija Pasi Klemettinen, SKS
20.3. Kuinka kuolla oikein? – tuonpuoleiseen siirtyminen, keskiajallamuseolehtori ja väitöskirjatutkija Jyrki Nissi
27.3. Ajastaikaa – ennustuksia ja uskomuksia jokaiseen vuodenaikaan, kyläkoordinaattori Johanna Henttinen, Linnaseutu ry
3.4. Suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista, sosiaalipsykologi Jeena Rancken
10.4. Kansanlääkintä ja magia, folkloristiikan tutkija Siria Kohonen, järjestää Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys
17.4. Salatieteet Suomessa, kirjailija Vesa Iitti
24.4. Ihminen ja hänen varjonsa, Oiva Ahola, Hämeenlinnan teosofinen seura
Lisää kommentti