Kaupunkiuutiset

Kumppanuudenpoppeli voi
kasvaa jokaisen sydämessä

Taide ja kulttuuri osana kotouttamista on Hämeenlinnan taidemuseon hanke, jota on tehty yhteistyössä maahanmuuttajatyötä tekevien organisaatioiden kanssa. Kevään 103-taideprojekti on jatkoa viime syksyn hankkeelle, joka huipentui myös taidenäyttelyyn Kumppanuustalolla. Taiteita harrastavassa ryhmässä on ollut mukana kantasuomalaisia, maahanmuuttajia ja paluumuuttajia.

– On hienoa, että hankkeesta on tullut pitkäkestoisempi, ettei tutustuminen taiteeseen ole jäänyt vain pintaraapaisuksi, projektin vetäjä, kuvataiteilija Pauliina Pesonen sanoo.

– Ryhmän sisäinen luottamus on kasvanut ja sen jäsenet ovat kehittyneet aivan hirveästi. Taidemuseokäyntien myötä heille on tullut myös näkemystä teosten kehystämisestä ja ripustuksesta.

RYHMÄSSÄ mukana ollut Camilla Nordström kertoo, että lähes puolet osallistujista on ollut kantasuomalaisia.

– Olen itse ihminen, jolla on ollut vaikeuksia ilmaista itseään ja voin kuvitella, miten monet tilanteet voivat tuntua vasta maahan muuttaneelle pelottavilta ja stressaavilta.

– Kukaan ei ole liian huono ilmaisemaan itseään ja ryhmässä rento yhdessäolo on lisännyt keskustelua. Meille kantasuomalalaisille ei ole aikaisemmin ollut välttämättä hyvää menetelmää tutustua maahanmuuttajiin ja tämä kokemus on ollut avaava ja hyödyllinen molemmille osapuolille.

KUMPPANUUSTALON toisen kerroksen galleriakäytävällä on kuukauden loppuun saakka esillä ryhmän taidenäyttely, jossa on muun muassa grafiikkaa ja rullaverhomaalauksia. Pysyväksi muistoksi jää 15 taiteilijan yhdessä tekemä seinämaalaus, joka esittää kumppanuudenpoppelia.

– Puussa on kolme osaa, juuret, runko ja oksat lehtineen. Ne edustavat hämäläisiä ihmisiä, muualta tulleita ja maahanmuuttajia, teokseen osallistunut Mozart Mambunga kuvailee.

– Jokainen meistä voi rakentaa kaupunkia ja tehdä yhteistyötä, jonka tuloksena syntyy hedelmiä. Me kaikki edustamme Hämeenlinnaa.

Taidemuseo ja Hämeenlinnan seudun setlementti jatkavat yhteistyötä kaksisuuntaisen kotouttamisen parissa. Taideprojekti 103-ryhmässä jatkuu niin ikään kesäkuuhun saakka kaupungin kehittämisrahan turvin. Setlementin ja kaupungin yhteinen kuntouttava työtoiminta on ainutlaatuista koko Suomessa.

AINUTLAATUINEN on myös galleriakäytävän seinälle versonut puu, jolle löytyy myös tieteellinen määrittely:

”Populus cumppanus eli kumppanuudenpoppeli on yhteistyökasveihin kuuluva puusuku. Oletettavasti ensimmäinen havaittu kumppanuudenpoppeli löydettiin Hämeenlinnasta, josta sen siemenet levisivät jokaisen siihen yhteydessä olevan elämänmuodon mukana.”

”Tämän puun siemenet eivät tarvitse samanlaista ravintoa kuin muut puut, vaan ne kasvavat ja kukoistavat, kun niihin kohdistuu luottamusta, anteliaisuutta, hyväntahtoisuutta, rehellisyyttä, positiivisuutta ja ystävällisyyttä. Jos näille siemenille annetaan otollinen kasvuympäristö, kumppanuudenpoppeli voi kasvaa meidän jokaisen sydämessä.”

”Kumppanuudenpoppeli on tietyissä osissa maata ja maailman laajan hakkuun takia harvinainen ja tämän vuoksi se tarvitsee erityistä suojelua.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset