fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kumutalon historiasta kertovat akustiikkapaneelit – Katso video: Touko Helanen kehittää isänsä soitinverstaasta lasten kulttuurikehtoa

Hämeen rahasto valitsi kärkihankkeeksi Touko Helasen Kumutalon. Apurahalla mies sai työrauhan ja aikaa lasten kulttuuritalon kehittämiseen ja toiminnan käynnistämiseen.
Touko Helanen pystyy valoilla muuttamaan Kumutalon tunnelman. Kuva: Pekka Rautiainen
Touko Helanen pystyy valoilla muuttamaan Kumutalon tunnelman. Kuva: Pekka Rautiainen

Tänä keväänä hämeenlinnalaisen Touko Helasen oli jo tarkoitus aloittaa Kumutalon toiminta ja pitää avajaiset.

Toiminta on käynnistynyt, mutta vähän erilaisella tavalla. Yleisöä on ollut kotona päätelaitteilla ja Helanen on hoitanut erilaisia striimauksia Kumutalosta. Muun muassa Konserttikeskuksen lastenkonsertteja on kuvattu ja lähetetty verkkoon.

Viime viikolla Helanen sai hyviä uutisia. Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahasto nimesi Kumutalon kehittämisen yhdeksi kärkihankkeekseen ja myönsi 34 000 euron apurahan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Yhteistyökumppaneita on alueella paljon

Tulevaisuudessa talossa annetaan lasten mediakasvatusta ja järjestetään videotuotantopajoja. Lisäksi on lasten kulttuuri- ja taidetapahtumia ja -pajoja.

– Tien toisella puolella on Aimokoulu ja Arx, joiden kanssa on suunnitteilla monenlaista yhteistyötä.

Helanen näkee myös Jaarlin päiväkodin ja lähialueen koulut yhteistyökumppaneina.

Mutta entä kun kunnilla ja kaupungeilla ei ole välttämättä rahaa ostaa lasten kulttuuria?

– Apurahalla saan kustannukset alas ensimmäisenä vuonna, eikä hinta muodostu kynnyskysymykseksi. Katsotaan sitten vuoden päästä taas, millainen tilanne on.

Kaikki energia irti talosta

Helanen osti lapsuudenkotinsa isältään Pekka Helaselta viime kesänä, kun Kumu-rumpujen valmistus oli kevään aikana siirtynyt Turenkiin.

Ensin hän ajatteli tehdä rumpuverstaasta studion Pieni mediatalo -yritykselleen. Sitten ajatus alkoi lentää, miksei tiloja voisi käyttää muuhunkin. Opettajana ja kahden tyttären isänä lasten kulttuuri on lähellä sydäntä, joten syntyi ajatus, että studiotilassa voi pitää vaikkapa lasten ja nuorten konsertteja ja työpajoja.

– Haluan ottaa kaiken energian irti talosta.

Helaselta onkin jo kyselty, voisiko talossa järjestää konsertteja tai pieniä klubeja. Hän on avoin kaikille ehdotuksille.

– Tila taipuu monenlaiseen toimintaan yksityistilaisuuksista kokouksiin ja konsertteihin. Omille lapsille tämä toimii tanssi- ja temppuilutilana, Helanen nauraa.

34 000 eurolla Helanen aikoo kehittää talon toimintaa ja panna sen käyntiin kunnolla.

Studio- ja tapahtumatilan lisäksi hän remontoi vielä “takkahuoneen”, joka toimii tulevaisuudessa ryhmätyö- ja kokoustilana sekä muuntuvana galleriana.

Lahja ylioppilaille

Kauppapaikka Tavastila ja Kaupunkikeskustayhdistys ry kokosivat talkooporukan tekemään lahjan poikkeuskevään ylioppilaille, valmistuneille ja peruskoulunsa päättäville.

Kesäbiisi Armasta aikaa kuvattiin Kumutalossa tiistaina ja se julkaistaan ensi viikolla.

Kappaleen esittävät Näkemysero eli Juuso Kukkola ja Heidi Kyrö.

Mukana talkoissa olivat myös Kumutalo ja Kaisan Kukka.

– Idea nimenomaan on antaa pieni lahja biisin muodossa poikkeuskevään valmistuville sekä opiskelijoille, jotka ovat lomansa ansainneet, kertoo ideanikkari Miikka J. Anttila.

Biisi jaetaan yhteistyökumppaneiden somekanavissa ensi viikolla.

Kumutalossa kuvattiin tiistaiaamuna kevään valmistuneille lahjaa. Lahjakappaleella esiintyvät Heidi Kyrö ja Näkemysero.

Hämeen rahasto

Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi viime perjantaina 649 000 euroa 55 kantahämäläiselle tiede- ja taidehankkeelle.

Kärkihankkeita ovat:

Touko Helasen Kumutalon kulttuuritoiminnan käynnistäminen (34 000e),

Lotta-Sofia Aaltosen väitöskirjatyö digitaalisesta lukukokemuksesta ja yhteisöllisten toimintatapojen vaikutuksesta yläkoululaisten lukumotivaatioon ja kaunokirjallisuuden tulkintaan (26 000),

Taidetta hoitolaitoksiin -hanke (17 000e).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset