Kaupunkiuutiset

"Kun grafiikkaan uppoutuu, se vie mennessään"

Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneessa on esillä huhtikuussa kouvolalaisen kuvataiteilija Pirjo Aaltosen näyttely ”Kerrostumia”. Näyttely sisältää grafiikantöitä; puupiirroksia ja metalligrafiikkaa, joita Aaltonen on tehnyt aktiivisesti toistakymmentä vuotta.

– Kun grafiikkaan uppoutuu, se vie mennessään, taiteilija toteaa. Näyttelyn avainteoksia ovat puupiirrokset Santa Sapienzan puutarhassa I ja II. Puutarhoista ja antiikin kulttuurista kiinnostunut Aaltonen on saanut vaikutteita matkoiltaan, erityisesti Italiasta.

– Sapienzan yliopiston kasvitieteellinen puutarha Roomassa on kiehtova paikka. Olen tavoitellut puutarhan herättämää valaistusta ja tunnetilaa.

– Teosten lähtökohtina ovat yleensäkin kokemukseni ja havaintoni paikoista ja ympäristöistä, jotka ovat herättäneet minussa vahvoja mielikuvia ja tunnetiloja.

Näyttelyn nimellä ”Kerrostumia” on kaksi merkitystä. Nimi viittaa ajallisiin ja kulttuurisiin kerrostumiin; rapistuneisiin pintoihin, ihmisen jättämiin jälkiin ja kasvimaailmaan. Nimi viittaa myös taiteilijan työskentelytapaan. Aaltonen käyttää grafiikkaa tehdessään useita laattoja, ja teokset syntyvät kerros kerrokselta.

– Puupiirroksissa käytän usein kolmea laattaa.

Aaltonen on toteuttanut teokset ”Kuiskaus kaukaa”, ”Vierailija”, ”Holvien varjoissa” ja ”Kohtaamisia” etsaus- ja akvatintatekniikalla. Muut näyttelyn teokset ovat puupiirroksia. Esillä on kaikkiaan 17 grafiikantyötä.

Hämeenlinnan seutu on eläkkeellä olevalle kuvataideopettajalle entuudestaan tuttu.

– Ensimmäinen työpaikkani oli kuvaamataidon opettajana Tervakoskella. Hämeessä on tullut käytyä ystävien näyttelyissä myös myöhemmin. Viime vuonna pidimme mieheni kanssa yhteisen näyttelyn Lammin ortodoksikeskuksessa, Aaltonen kertoo.

Grafiikanpajan puolella on esillä Vanajaveden opiston ikonimaalauksen jatkoryhmän töitä. Ryhmä on kokoontunut neljän vuoden ajan.

– Kyseessä on ensimmäinen varsinainen yhteinen näyttely, jatkoryhmän ohjaaja, taidegraafikko ja Paperihuone ry:n puheenjohtaja Petra Saraste kertoo.

– Ikonimaalaus on meditatiivista. Ikonin tekeminen on prosessi, joka vaatii keskittymistä ja kääntää ajatukset sisäänpäin.

Näyttelyn ikonimaalarit ovat Sinikka Aho, Raili Hakala, Pirjo Hjelt, Marja Järvi, Marja-Leena Kautto-Riihijärvi, Kaisa Nurmi, Tuula Puolakka, Maisa Pynttäri ja Riitta Sandberg.

Galleria Paperihuoneessa on näytteillä Pirjo Aaltosen ”Kerrostumia” ja grafiikkapajan puolella Petra Sarasteen ikonimaalarioppilaiden näyttely ”Ikoni – ikkuna taivaaseen” 2.5. asti. Paperihuone sijaitsee Arvi Kariston katu 9:ssä, Hämeenlinnassa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020