fbpx
Kaupunkiuutiset

Kun Hyttisten tupaan näköradio ilmestyi

Renko-Seuran näyttämö esittää Sotkalinnassa Renko-Seuran puheenjohtaja Antti Leinikan kirjoittaman näytelmän ”Arpa kohtalon – renkolaista elämänmenoa 60-luvulla”.

– Kävin pari kertaa arkistossa selaamassa vanhoja lehtiä ajankuvan hahmottamiseksi. Minulla oli apuna myös näyttelijöistä koostuva työryhmä. Pohjatarinan kirjoittaminen sujui suhteellisen helposti, mutta jännitteen löytäminen olikin jo haasteellisempaa, Leinikka kuvailee ensimmäisen näytelmäkäsikirjoituksensa kirjoitusprosessia.

Näytelmän on ohjannut Renko-Seuran varapuheenjohtaja Liisa Koskelainen. Fiktiivistä tarinaa höystävät Rengon eläkeläisten lauluryhmän esittämät aikakauteen ja näytelmän tunnelmaan sopivat laulut.

Haravat katolla

– Olettekos kuulleet, että kaupalta saa nyt tilata näköradioitakin? Kukahan sellaisen ensimmäisenä meidän kylälle hankkii? Katolla olevasta haravasta sen kuulemma tunnistaa, tuumii Kaisa Lassilaa esittävä Anneli Keskitalo.

Kun Hyttisten tupaan ilmestyy uusi Telefunken, kyläläiset pohtivat, mistä niin köyhä tölli on saanut rahat television ostoon. Naapurit epäilevät viinan myyntiä, mutta kylällä liikkuu myös huhu, että joku olisi voittanut raha-arvalla 500 000 markkaa.

Pääroolia, vaatimatonta ja maltillista arpajaisvoittajaa Einari Hyttistä esittää Tauno Lahtinen.

– Einarin vaimo Tyyne marmattaa vuotavasta katosta, ja pelästyy, että Einari on mennyt ostamaan velaksi, kun taloon ilmestyy televisio. Kun totuus paljastuu, Tyynekin innostuu ja ostaa puoli kyläkauppaa tyhjäksi, Terttu Novio kuvailee roolihahmoaan Tyyne Hyttistä.

Näytelmä kuvaa elämänmuutosta puusta muoviin ja pyykkilaudasta pulsaattoriin. Televisiot yleistyvät ennen pitkää Rengossakin. Näytelmässä kuvataan myös 10-tietä rakentamaan tulleiden tiemiesten ja kyläläisten kohtaamista.

– Näytelmä päättyy Sotkalinnan avajaistansseihin, sillä Sotkalinnan tanssilavan rakentaminen osuu samaan ajankohtaan. Näytelmä on myös kunnianosoitus talkoohengelle, jonka tuloksena Sotkalinna syntyi, Leinikka kertoo.

Näytelmää esitetään Sotkalinnan tanssilavalla Renko-viikolla 26.7. kello 17 ja 27.7. kello 19. Katsomo on katettu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset