Kaupunkiuutiset

Kun kaikki kääntyy vastaan

Realismin ja naturalismin perinteestä ammentava tanskalainen huippuohjaaja Thomas Vinterberg on pyöritellyt yhteisöllisyyden teemaa viimeksi elokuvassaan Kommuuni (2016). Vuoden 2012 menestyselokuva Jahti on tunnelmaltaan varsin kaukana Kommuunin 70-lukua kutittelevasta nostalgiatripistä, mutta käsittelee sekin yhteisöllisyyden teemaa – yhteisöstä putoamisen kautta.

Lucas (Mads Mikkelsen) on eronnut 42-vuotias mies. Hän on päätynyt tuttuun ympäristöön päiväkodinopettajaksi/-hoitajaksi ja taistelee oikeuksistaan saada tavata äitinsä kanssa asuvaa poikaansa Marcusta. Arkeen kuuluu paikallinen äijäkulttuuri kauriinmetsästysveljineen ja juomalauluineen sekä syvä ystävyyssuhde Klaran perheeseen, etenkin tämän isään Theoon.

Kun Marcus ilmoittaa halustaan muuttaa isänsä luokse, ja päiväkodissa työskentelevä kollega Nadja (Alexandra Rapaport) iskee silmänsä Lucasiin, kaikki näyttää enemmän kuin hyvältä.

Sitten kaikki murtuu.

 

Jahdin kantava konflikti rakentuu pienen ihmisen pettymyksestä kumpuavaan valheeseen. Siitä se eskaloituu kafkalaiseksi syöveriksi, joka tempaa mukaansa rationaalisuutensa kadottavat aikuiset yksi kerrallaan. Vinterberg käsittelee mestarillisesti joukkopaineen voimaa sekä vaikean aiheen aiheuttamaa tunneälyn lakastumista. Yhteisö, ennen lämmin ja toverillinen, kääntää selkänsä roistolle. Samalla se vahvistuu vihassa, katkeruudessa ja oikeudentunnossa omalakiseksi rangaistuskoneeksi.

Elokuvan näyttelijät loistavat: Mads Mikkelsen palkittiin parhaasta miespääosasta Kultaisella Palmulla Cannes´ssa. Thomas Bo Larsenin metsältä tuoksuvan Theon hahmon voi melkein haistaa valkokankaan läpi, ja ystävyyden murtumisen aiheuttama sisäinen kauhu saa todellista syvyyttä tässä vatsanpohjasta puhuvassa takkupartaviikingissä.

Jahti on onnistunut elokuva. Mielikuvitus ei ehkä tee laukka-askelta, jos väittää, että Jahdin ”kirkkokohtaus” on yksi 2010-luvun elokuvataiteen vaikuttavimmista kohtauksista, jonka lataus hakee vertaistaan. Miten paljon katseeseen mahtuukaan.

 

Joel Ritala

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Thomas Vinterberg, Jahti (2012). K12. 115 min. Hämeenlinnan Kumppanuustalo ma 13.11. klo 18.00. Liput (4 €) 17.45 alkaen ovelta. Sisäänkäynti sivuovesta. Keskustelussa mukana Joel Ritala.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset