fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Kun muutos uhkaa

Andrei Sergejeff

Hämäläisiä moititaan usein konservatiiveiksi. Saattaa kuulla jopa, että hämäläisen mentaliteetin kaksi peruskiveä ovat muutosvastarinta ja perusnegatiivisuus. Uusia ajatuksia tai käytäntöjä ei mielellään omaksuta, ei ainakaan ensimmäisten joukossa.

Totta onkin, että perusvarovainen suhtautuminen muutokseen on syvällä hämäläisyydessä. Mutta ei tämä asenne hölmöyttä ole. Suhtautumistapaan on historialliset syynsä.

 

Häme on perinteisesti ollut maatalousvaltaista seutua. Rannikon kauppakaupunkeihin on ollut pitkä matka ja myöhemmin suuret teollisuuskeskittymät syntyivät maakunnan ulkopuolelle. Mentaliteetti säilyi talonpoikaisena.

Talonpoikainen mentaliteetti on kaukana klassisen taloustieteen ihmiskuvasta, missä yksilö tähtää ensi sijassa voittojen maksimointiin. Talonpojalle pääasia ei ole koskaan ollut voittojen maksimointi, vaan riskien minimointi. Kun vielä elettiin maasta, kato ja nälkä olivat todellisia uhkia tavalla, jota nykyihmisen on vaikea käsittää. Elämä teki varovaiseksi. Parempi kohtuullinen ja varma elanto kuin runsas, mutta epävarma.

 

Talonpoikainen mielenlaatu arvostaa muuttumattomuutta, sillä muuttumattomuuden mukana tulee ennustettavuus. Tämäkin on täysjärkinen asenne. Monimutkaisessa maailmassa kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten muutoksella voi olla arvaamattomia seurauksia. Historia opettaa, että asteittainen ja maltillinen muutos on monesti viisaampaa kuin jyrkkä ja radikaali.

Mutta historia opettaa myös, ettei täydellinen muuttumattomuus ole ratkaisu. Aikojen mukana on muututtava, ja se on parasta tehdä hallitusti. On parempi, että suhteellisen pienet asiat muuttuvat asteittain, kuin että todella isot asiat muuttuvat kertarysäyksellä.

 

Todelliseen koetukseen hämäläinen peruskonservatiivisuus joutuu ilmastonmuutoksen edessä. Vaihtoehtoina ei ole muutos ja muuttumattomuus, vaan hallittu ja hallitsematon muutos.

Viisautta on nyt ymmärtää, että muutokset elämäntavoissa ja kulutustavoissa ovat pieniä asioita. Toisessa vaakakupissa on hallitsemattoman ilmastonmuutoksen seurauksena tuhoutuvia ekosysteemejä, romahtavia ruoantuotantojärjestelmiä ja luhistuvia yhteiskuntia. Arvaamattomuus ja ennustamattomuus globaalissa mittakaavassa ravistelee Hämettä kuin korkkia laineilla.

Sitä ei kukaan täysjärkinen konservatiivi halua.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset