fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Kun pieni poika juoksi kiusaajiltaan turvaan Tervakosken K-markettiin, seurasi tapauksesta ympäri Suomen levinnyt ilmiö

K-market -ketju, kyläläiset sekä koulukiusaamista kokeneet aikuiset kiittelevät kauppias Ville Kestilän toimintaa. Tervakosken kauppias sai koulukiusaamista ehkäisevästä toiminnastaan Vuoden teko -palkinnon, ja miehen heittämän haasteen otti vastaan useat kollegat ympäri maan.
Kuva: Pekka Rautiainen
Ville Kestilän idea kiusaamisvapaasta vyöhykkeestä otti tuulta allensa. Kauppias yllättyi itsekin idean saamasta huomiosta. Hän peräänkuuluttaa yksilöiden vastuuta puuttua tilanteisiin, jossa jokin on selvästi pielessä. Kuva: Pekka Rautiainen

K-market Tervapadan kauppias Ville Kestilä tunnetaan Tervakoskella nuorisoystävällisenä miehenä, jonka nuoria kaitsevasta toiminnasta paikkakuntalaiset saavat lukea aika ajoin sosiaalisesta mediasta.

Kaupan henkilökunta on paljon tekemisissä nuorten kanssa, sillä yläkoulu sijaitsee toisella puolella katua, ja kaupan piha-alue on mukava kokoontumispaikka.

– Uskallan sanoa, että minulla on hyvä keskusteluyhteys paikallisten nuorten kanssa. Välillä kiittelen heitä hyvästä toiminnasta ja välillä motkotan roskaamisesta tai tupakoinnista, Kestilä naurahtaa.

Heti alkuun hän alleviivaa, että hänen korviinsa kantautuu nuorista paljon hyvää, mutta joskus viestiä tulee myös ikävistä tapauksista.

“Yksikin tapaus on liikaa”

Viime syksynä kauppias kuuli parista kiusaamistapauksesta.

– Minulla ei ole tietoa, minkälainen ongelma kiusaaminen on Tervakoskella. Ovatko asiat hyvin vai huonosti, mutta yksikin tapaus on liikaa.

Sitten sattuikin tapaus, jossa kauppaan juoksi poika isojen poikien jahtaamana. Poika vietiin takahuoneeseen ja kiusaajat ajettiin matkoihinsa.

Tapauksen jälkeen Kestilä naputti Facebookiin päivityksen, jossa hän julisti kaupan kiusaamisvapaaksi vyöhykkeeksi.

Kauppias korostaa, että he voivat ratkaista päällä olevan tilanteen, mutta jatkoa he eivät voi valvoa.

– Täällä on vastassa aikuinen, joka ottaa kiusaamisen vakavasti. Asia ohjataan aikuisten tietoon joko vanhemmille tai koululle.

Mukaan muutkin K-kauppiaat

Kestilä haastoi mukaan myös kollegansa. Kiusaamisvapaa vyöhyke löytyy miehen mukaan jo yli sadasta Suomen K-marketista.

Yllätyksekseen kauppias on saanut yhteydenottoja lapsuudessaan koulukiusatuilta aikuisilta, jotka kiittelivät kauppiaan toimintaa.

Viestien lähettäjät ovat todenneet, että olisipa heidänkin nuoruudessa ollut joku aikuinen, joka olisi puuttunut tilanteeseen.

– En arvannut, että asia kolahtaa näin laajalti, koska meillä se lähti siitä, että rauhoitamme tuon meidän pihan.

Myös K-market -ketju pisti Kestilän toiminnan merkille ja palkitsi tämän helmikuussa Vuoden teko -palkinnolla.

Koko kylän puheenaihe

Tervapadan henkilökunta ei ole havainnut sittemmin uusia kiusaamistapauksia.

– Asia nousi kylällä puheenaiheeksi. Olisiko kotona puhuttu aiheesta ja se rahoittanut tilanteen, Kestilä kiittelee.

Kestilä peräänkuuluttaa yksilöiden vastuuta puuttua tilanteisiin, jossa jokin on selvästi pielessä. Sairaskohtauksen saaneen ohi ei marssita silmät suljettuna toivoen, että joku muu tekee asialle jotain.

Mitään vaarallisia sankaritekoja ei kenenkään tarvitse lähteä tekemään. Tilanteeseen puuttumalla ei tule aiheuttaa lisäkonfliktia.

– Nuorille on turha huutaa naama punaisena. Viesti ei mene niin perille.

Arvokas asiakaskunta

Kauppias arvostaa valkosipulipatonkien ja karkkipussien perässä “tupaan pölähtävää” nuorisoa.

– Nuoret ovat meille tärkeä asiakaskunta. He ovat fiksuja ja valveutuneita. Kun kiitämme heitä hyvästä toiminnasta, on ikävienkin asioiden esiintuominen helpompaa.

Tämä on Ville Kestilän tapa hoitaa asiat “mahdollisimman pienellä häslingillä”.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset