Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kaupunginmuseon kuukauden esine: kun tarvittiin kättä pidempää

Nämä puukkojunkkarien tappeluvälineet ovat nähtävillä Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä. Kuva: Heikki Haavisto,

Kaupunginmuseon kokoelmiin lahjoitettiin museon alkuaikoina 1910-luvulla erilaisia viranomaisten takavarikoimia malmareita, joista muutamia on esillä kaupunginmuseon juuri uudistetussa Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä.

Esillä olevat tappeluvälineet ovat peräisin 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Malmarit tunnetaan erityisesti Pohjanmaan puukkojunkkareiden aseina, mutta niitä käytettiin myös muualla Suomessa. Mielikuvitus on ollut rajana, kun tylppiin lyömäaseisiin on kiinnitetty palloja ja piikkejä. Tappelupukarit olivat tosissaan.

Suomalainen väkivalta on ollut yleensä yhteydessä alkoholin käyttöön. Sen siivittämänä riitaa on haastettu niin tuttujen kuin tuntemattomien kanssa. Tappeluihin valmistauduttiin joskus ottamalla mukaan jotain kättä pidempää. Mukana kulkeneet aseet ovat suoraan heijastuneet henkirikosten määrään. Paljain käsin harvoin sai ketään hengiltä.

Kieltolain salakuljettajien myötä Suomessa yleistyivät myös pistoolit, jotka saivat aikaan pahaa jälkeä. 1920-luvun lisäksi toinen selkeä korkean henkirikollisuuden kausi oli heti sotavuosien jälkeen, kun rintamalta kulkeutui aseita kotiin. Sodan traumatisoimien miesten käsissä kynnys aseiden käyttöön oli madaltunut.

Länsi-Euroopassa henkirikollisuus on laskenut keskiajalta lähtien, ja sen on katsottu olevan yhteydessä toimivan oikeuslaitoksen ja kansanvaltaisen demokratian kehitykseen. Itä-Euroopassa tilanne on synkempi. Suomi sijaitsee henkirikoslukujen valossa itäisen ja läntisen väkivaltakulttuurin välimaastossa. Henkirikollisuuden uhrien ja tekijöiden joukossa syrjäytyneiden nuorten miesten määrä on tilastollisesti ylikorostunut verrattuna muihin väestönosiin.

Kuvassa on Hämeenlinnan poliisilaitoksen henkilökuntaa vuodelta 1910. Kuva: HäKM
Kuvassa on Hämeenlinnan poliisilaitoksen henkilökuntaa vuodelta 1910. Kuva: HäKM

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset