fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kuninkaallinen nukketeatteri mukana Taidetestaajat-hankkeessa – Tuhat koululaista näkee Frankensteinin

Tiimi ison F:n eli Frankensteinin takana: Antti Kemppainen (vas.), Antti Polameri sekä tohtori Frankenstein -nukke ja Hannu Räisä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Tiimi ison F:n eli Frankensteinin takana: Antti Kemppainen (vas.), Antti Polameri sekä tohtori Frankenstein -nukke ja Hannu Räisä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kuninkaallisen nukketeatterin katsomossa Poltinahon Taidekasarmilla on tänä syksynä tiivis tunnelma. Nukketeatteri on valittu mukaan Taidetestaajat-hankkeeseen, jossa 8.-luokkalaiset nuoret tutustuvat erilaisiin kulttuurielämyksiin.

– Tänne tulee kolmessa viikossa yli tuhat koululaista. Me olemme ainoa teatteri Kanta-Hämeestä, joka on mukana hankkeessa nyt, kertoo teatterinjohtaja ja nukkemestari Hannu Räisä.

Todellinen kauhuklassikko

Kuninkaallinen nukketeatteri tuo lavalle todellisen kauhuklassikon eli Mary Shelleyn 201 vuotta sitten ilmestyneen Frankensteinin. Kuninkaalliset ovat esittäneet näytelmää aiemminkin sekä Hämeenlinnassa että kiertueella, mutta nyt kyseessä on uusi versio.

– Olemme esittäneet tarinaa ulkomaillakin, muun muassa Kairossa ja Nairobissa. Koska tässä ei ole dialogia muutamia huudahduksia ja mörähdyksiä lukuunottamatta, kielimuuria ei ole, Räisä sanoo.

Frankensteinia on totuttu pitämään hirviötarinana. Hannu Räisän mukaan esityksessä pyritään tuomaan esiin toinen näkökulma: tohtori Frankensteinin tarkoitus oli luoda uutta elämää tieteellisillä kokeillaan, ei suinkaan hirviötä.

– Luomuksesta kehkeytyy hirviö ympäristön hyljeksinnän ja ulkopuolelle sulkemisen tuloksena, Räisä kuvaa.

Helppo pysyä kärryillä

Shelleyn tarina on monelle tuttu, mutta Räisä ja tuottaja-näyttelijä Antti Kemppainen sanovat, että esityksessä pysyy kärryillä, vaikkei sitä tuntisikaan. Näyttelijöiden lisäksi tarinaa kuljettaa eteenpäin Antti Polameren säveltämä musiikki. Frankensteinissa on elävä musiikki, sillä Polameri säestää jokaista esitystä.

Ihminen ja hirviö -asetelma on käännetty näyttämöllä päälaelleen siinä mielessä, että ihmistä, tohtori Frankensteinia esittää nukke. Hirviön maskin takana taas häärii ihminen, Antti Kemppainen.

Kuninkaallinen Nukketeatteri järjestää koululaisnäytösten lisäksi myös viisi kaikelle kansalle avointa Frankenstein-esitystä. Ne ovat ohjelmassa torstaina 31.10. klo 19, perjantaina 1.11. klo 19, torstaina 7.11. klo 19, lauantaina 9.11. klo 17 ja torstaina 14.11. klo 19. Näytökset ovat Taidekasarmin teatterissa, os. Miehistönkatu 5.

Pyhäinpäivänä 2. marraskuuta Taidekasarmilla vietetään avointen ovien päivää. Myös Kuninkaallinen nukketeatteri esittelee toimintaansa muden toimijoiden joukossa, mutta esitystä ei silloin ole.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset