Kaupunkiuutiset

Kunnan palvelutarjontaa parannetaan lähivuodet

Hattulan kuntatalous on tällä hetkellä sellaisella mallilla, ettei kunnan asukkaille ole luvassa palvelutason heikennyksiä. Päinvastoin, osassa palveluita tapahtuu parannuksia, jos nyt voimassa olevat suunnitelmat muuttuvat käytännöiksi.

Tulevat vuodet tietävät samalla kunnan suunnitelmallista velkaantumista, sillä vuoteen 2017 mennessä velka kasvaa yli 10 miljoonaa euroa. Asukaskohtainen velkamäärä nousee nykyisestä 2 578 eurosta peräti 3 578 euroon.

Hattulan pitää ensi vuonna veroprosentit ennallaan. Tuloveroprosentti on 20.

Kunnan ensi vuoden nettomenot kasvavat vain 0,5 % verrattuna kuluvaan vuoteen. Tilikauden lopputulokseksi on saatu 401 000 euroa ylijäämää, vaikka valtionosuudet laskevat noin 750 000 euroa ja verotulot kasvavat noin 450 000 euroa. Kumulatiivinen ylijäämä on suunnitelmakauden lopussa vuonna 2017 5,8 miljoonaa euroa.

– Minun kaudellani talousarvion laatiminen oli tähänastisista helpoin kokonaisuus. Lautakunnan pysyivät täysin annetussa raamissa, kunnanjohtaja Heidi Rämö kiittelee luottamushenkilöitä.

Velkaantumisen taustalla on näinä päivinä liikkeelle lähtevän Juteinikeskuksen rakentaminen. Parolaan sijoittuva monitoimitalo on valmis vuoden 2016 syksyyn mennessä.

Palvelutason uskotaan edelleen nousevan muun muassa terveyspalveluissa. Kunnan siirtyminen nykyistä enemmän sähköisen palveluun, myös erilaiset lupapalvelut käsitellään joustavammin. Kotipalveluissa siirrytään yhä enemmän sähköisiin palvelukokonaisuuksiin. Koko kunnan toimintoja kattava sähköinen palvelukokonaisuus on vielä rakenteilla.

Palvelutason parannukseen uskotaan olevan vaikutusta myös juuri alkavalla Nasta-kuntahankkeella. Nasta-ohjelma (esitelty HKU:ssa 20.9.2014) koskettaa käytännössä kunnan jokaista palkollista. Tavoitteena on työhyvinvoinnin lisääminen ja palvelukulttuurin parantaminen.

– Nasta-hanke on osa käynnissä olevaa talouden tasapainottamisohjelmaa, kunnanjohtaja Heidi Rämö kertoo.

Nasta-kunta sai Tekesiltä 100 000 euron rahoituksen seuraaville vuosille.

Hattulassa ei rekrytoida uutta henkilökuntaa kuin perusteellisen harkinnan jälkeen. Nasta-hankeella vaikutetaan myös mahdollisiin työn uudelleen organisointiin, mutta ketään ei lomauteta tai irtisanota.

– Työttömyyteen pureudutaan tiukasti. Kuntaan palkataan työllisyyskoordinaattori, joka perkaa myös kunnan omat mahdollisuudet työllistämiseen, Rämö kertoo.

Verot pysyvät ennallaan

Hattulassa kuntastrategia ja talousarvio kohtaavat ensi kaudelle ensimmäistä kertaa konkreettisesti toisensa. Heidi Rämön mielestä tämä on merkittävä askel kokonaisuuden hallinnassa.

– Valtion tulevista toimenpiteistä ei koskaan tiedä, mutta tähän saakka sieltä suunnalta kunnille tulleisiin kiristyksiin jokainen kunta-ammattilainen on osannut varautua. Kunnille tulleet kiritykset olivat pitkään tiedossa, kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo paljon parjatuista valtionosuusleikkauksista.

– Hattulassa leikkauksiin varauduttiin hyvissä ajoin. Tosin ne olivat odotettu pienempiä, Rämö kertoo.

Hattulan mittakaavassa todella iso investointi käynnistyy loppuvuodesta, kun Juteinikeskuksen rakennustyöt alkavat. Monitoimitalo vaikuttaa tulevaisuudessa erityisesti koulusektorin toimintoihin, mutta myös koko kunnan palvelutarjontaan.

Kunnanhallituksen I varapuheenjohtaja Hellevi Luopajärvi puolestaan sanoo luottamushenkilökäsittelyn sujuneen hyvin juuri sen vuoksi, että kokonaisuus oli valmisteltu poikkeuksellisen hyvin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) näkee kunnan talouden kannalta suurimpien riskien tulevan sote-uudistuksen mukanaan tuomista muutoksista sekä jo toimivista kuntayhtymistä, esimerkiksi keskussairaalasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset