Kaupunkiuutiset

Kunto kohoaa rapin ja funkin rytmeissä

Näky on vaikuttava, kun breakdancen harrastajat hiovat kuvioitaan Vanajantiellä Tanssi- ja liikuntakeskuksen suojissa.

Yhdysvalloissa 1970-luvulla syntynyt katutanssi tihkuu rytmiä, vauhtia, akrobatiaa ja asennetta. Breakdance ei ole kuitenkaan mitään sirkustemppuilua, kuten monesti mielletään.

– Breikki sekoitetaan usein pelkkään päällä pyörintään mutta se on viimeisin asia mitä lajissa tarvitsee osata, maailmalla menestynyt breikkaaja ja tanssiopettaja Taija Hinkkanen huomauttaa.

Vaikutteita breakdanceen on imetty ainakin salsasta ja hustle discosta, mutta liikkeitä hiotaan funkin ja rapin rytmeissä.

– Kyse on tanssilajista, jossa ovat yhtä lailla tärkeää niin ylhäällä tehtävät toprock-liikkeet kuin footwork eli jalkatyöskentely.

Hinkkanen kehuu harrastuksen sopivan kaikille lapsista aikuisiin, koska se ei ole pelkkää akrobatiaa ja pyörimistä, vaan kuntoa kohottavaa sekä liikkuvuutta lisäävää treeniä

– Lajissa harjoitellaan omalla kehonpainolla. Ikä ei ole mikään este, vanhin oppilaani on 59-vuotias.

Kivaa ja erilaista

Breakdancessa tavoitellaan omaa persoonallista tyyliä perusteiden täydellisellä hiomisella. Kunto ja rytmitaju kehittyvät kuin salaa.

– Asenne ja huumori ratkaisevat. Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta onnistumiset ja itsensä ylittäminen ruokkivat opettelemaan lisää. Samalla itseluottamus, luovuus ja varmuus kasvavat.

Suomesta on noussut B-girl Taya Hinkkasen ohella maailmanluokan breikkaajia.

– Kaikista ei tule ammattilaisia, mutta harrastuksena breikkaus on takuulla kivaa ja erilaista liikkumista.

Nykyään Hinkkanen opettaa ja tuomaroi lajia niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Katutanssikulttuuri voi Suomessa hyvin. Tanssijoita tulee koko ajan lisää ja tapahtumia on enemmän kuin 2000-luvun alun kovimman buumin aikaan.

Breakdancen ja Hiphopin alkeita opetellaan sunnuntaisin osoitteessa Vanajantie 10b. Lisätietoja ja ilmoittautuminen Hämeenlinnan Tanssi- ja Liikuntakeskuksen verkkosivujen kautta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset