Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kuolema kiehtoi säveltäjä Toivo Kuulaa – Luentokonserttien sarja saa päätöksensä

Tenori Kalle Virtanen on yksi ensi keskiviikon luentokonsertin esiintyjistä. Hän laulaa Toivo Kuulan roolin maaliskuussa Verkatehtaalla esitettävässä kamarioopperassa. Kuva: Pasi Vähänen

Iittalan musiikin kesän järjestämä Toivo Kuulan taiteeseen ja henkilöhistoriaan syventyvä luentokonserttien sarja on etenemässä päätökseensä. Kolmannen illan teemana on Kuolema.

Kuolema kiehtoi Kuulaa niin filosofisella tasolla kuin sävellysten aiheena ja konsertissa kuullaan tästä useita esimerkkejä. Illan aikana esitetään myös otteita Sampsa Ertamon säveltämästä ja Kuulan elämään perustuvasta kamarioopperasta Yllätä ikuinen virta. Teemaan luonnollisesti kuuluu myös muistella, kuinka Kuula surmattiin mystisissä olosuhteissa keskellä vuoden 1918 historiallisia mullistuksia.

Sarja on valmistellut tulevaa, Yllätä ikuinen virta -oopperan esitystä Verkatehtaalla 12. maaliskuuta. Teos kantaesitettiin Iittalan musiikkijuhlilla kesällä 2018. Oopperan libretosta ja ohjauksesta vastaa Arto Myllärinen. Kyseessä on ensimmäinen itsenäinen, ei Toivo Kuulan omaan musiikkiin perustava näyttämöteos säveltäjän elämästä.

Ensi keskiviikon luentokonsertin esiintyjinä ovat tuttuun tapaan Iittalan musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, pianisti Tuomas Nikkanen, yhdistyksen toiminnanjohtaja ja Verkatehtaan esityksessä Alman roolin laulava sopraano Riitta Muikku-Piirainen sekä Kuulan osassa nähtävä tenori Kalle Virtanen. Lisäksi Kuulan elämää valottaa säveltäjän elämäkerran kirjoittanut Juhani Koivisto.

Luentokonsertin yhteydessä on myös kamarioopperan lippujen ennakkomyyntiä.

Johdatus Toivo Kuulan musiikkiin ja elämään ke 20.2. klo 19 Wetterhoffin Wanhassa Kutomossa (Palokunnankatu 9, 2. krs.).

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset