fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Keramiikkataiteilija Anna-Kaisa Haanaho yhdistää kuplamuovin ja keramiikan - Millaisia teoksia taiteilijalta oikein syntyy?

Anna-Kaisa Haanahon teos Bobleplasta - Sea Shore (etualalla) kuvaa meren rantaan ajelehtineita roskia myrskyn jäljiltä. Kuva: Riikka Helenius

Keramiikkataiteilija Anna-Kaisa Haanahon teosten lähtökohtana ovat usein ihminen, luonto ja ympäristökysymykset. Hämeenlinnalaistaiteilijan näyttely Bobleplast on parhaillaan esillä Galleria Paperihuoneessa.

Haanaho tutkii taiteessaan ympäristöä ja jokapäiväisiä asioita. Näyttelyn nimi Bobleplast tarkoittaa kuplamuovia.

– Kuvaan erilaisia jälkiä, jäljen jättämisen tapoja ja muutosprosesseja, kertoo kuplamuovin pinnan ja jäljet keramiikkaan ikuistanut Haanaho.

Teos Bobleplasta – Sea Shore kuvaa meren rantaa ja rantaan ajelehtineita roskia myrskyn jäljiltä. Haanaho on muovannut keraamisia muovin ja lasin paloja sekä käytettyjä purukumeja. Teoksilla Living in a boble I ja II Haanaho haluaa herätellä omassa kuplassaan eläviä ihmisiä.

– Haluan herätellä ihmisiä ajattelemaan omaa kulutustaan, roskaamistaan, muovijätteen määrää ja ympäristökysymyksiä, taiteilija toteaa.

 

Haanahon työskentelytapa on kokeellinen. Hän on tehnyt myös ympäristötaidetta, ja tutkii jätemateriaalin mahdollisuutta keramiikassa. Haanaho on hyödyntänyt muottimateriaaleissa kotitalouden muoviroskaa.

– Työskentelytapani on intuitiivinen. Savi vie mukanaan.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet viime syksyn ja alkuvuoden aikana.

– Työskentelin alkuvuonna viisi viikkoa residenssissä Guldagergaardin keramiikkakeskuksessa Tanskassa. Minuun tekivät erityisen vaikutuksen Tanskan värit ja arkkitehtuuri. Värini ovat vahvistuneet residenssin myötä, taiteilija arvioi.

Haanaho valmistui keramiikkamuotoilijaksi Hämeen Ammattikorkeakoulusta vuonna 2016. Hän työskentelee Poltinahon Taidekasarmilla.

 

Grafiikanpajan puolella on hämeenlinnalaisen kuvataiteilija ja Paperihuone ry:n puheenjohtaja Petra Sarasteen näyttely Häilyvää. Omaelämäkerrallinen nimikkoteos Häilyvää on grafiikan lehdistä ja ompeleista koostuva kollaasi. Saraste kertoo näyttelyn olevan kasvutarina, heijastus omista juurista, välähdys lapsuuden asetelmista.

– Se on kuulemista, näkemistä, kokemista, tunteita ja värejä, kipua ja rakkautta, selviytymistä ja jäsentymistä. Se on välistä kuin unta, mutta kuitenkin totta. Tämä on kuva minusta.

Grafiikan tekniikkana on litografia, pehmeäpohja, fotoetsaus ja etsaus akvatinta. Esinekoosteessa Hyönteispannu taiteilija on yhdistänyt grafiikkaa paistinpannuun ja teoksessa Esi-isä vanhaan partapeiliin. Ikkunalla on teos Kilpajuoksu, jossa kaksi nukkea kapuaa ylös tikapuita.

 

Galleria Paperihuoneessa, Arvi Kariston katu 9, on esillä Anna-Kaisa Haanahon Bobleplast ja grafiikkapajan puolella Petra Sarasteen Häilyvää 27.3. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset