Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kuukauden pohjoismainen elokuva: A White, White Day – Mies uppoaa rakkausmysteeriin islantilaisessa tarinassa

Kuvassa Ingimundur (Ingvar Sigurdsson) ja Salka (Ída Mekkín Hlynsdóttir). Kuva: Walhalla
Kuvassa Ingimundur (Ingvar Sigurdsson) ja Salka (Ída Mekkín Hlynsdóttir). Kuva: Walhalla

Kevätkauden ensimmäinen pohjoismainen elokuva Hlynur Pálmasonin A White, White Day (Islanti 2019) on kiinnostava sekä syntyprosessinsa että rakkauskäsityksensä vuoksi.

Elokuva on saanut innoituksensa Pálmasonin (s. 1984) valokuvasarjasta White Day, johon hän kuvasi lumipyryjä. Valokuvat alkoivat vaatia ympärilleen liikkuvaa kuvaa ja tarinaa, ja koska Pálmason rakastaa toistoa, white-sana kertaantui myös elokuvan nimessä.

 

Islannissa elää vanha uskomus, että valkoisina päivinä maa kohtaa taivaan ja kuolleet voivat silloin saada yhteyden elävien kanssa. Tähän mystiikkaan Pálmason on istuttanut tarinan eläkkeellä olevasta poliisista, jota piinaa ajatus, että hänen kuolleella vaimollaan olisi ollut suhde toiseen mieheen.

Surunsa keskellä yksinäinen mies (Ingvar Sigurdsson) alkaa selvittää tapausta rikostutkijan ottein.

 

Hlynur Pálmasonin mukaan rakkautta on kahdentyyppistä: rakkaus lapsiin ja lastenlapsiin on puhdasta ja ehdotonta, niin kutsuttua helppoa rakkautta, mutta rakkaus puolisoon, elämänkumppaniin tai seksikumppaniin on monimutkaisempaa, intiimimpää, eläimellisempää ja ainutlaatuisempaa.

Elokuvan eläkeläispoliisin elämässä nämä molemmat rakkaudet ovat läsnä. Palmasonin oma tytär Ída Mekkín Hlynsdóttir näyttelee ex-poliisin lapsenlasta Salkaa ja Sara Dögg Ásgeirsdóttir vaimoa.

 

Ingvar Sigurdssonin vahva fyysisyys ja kyky ilmaista emotionaalisia tunteita kannattelevat tarinaa, jonka käsikirjoituskin on siis Pálmasonin käsialaa. Pálmason kuvaa ja käsikirjoittaa mielellään rinnakkain; elokuvan synty on prosessi, jonka lopputulos muovautuu maalauksista, musiikista ja liikkuvasta kuvasta. Kuvaajana on toiminut Winter Brothers -elokuvasta tuttu Maria von Hausswolff. Musiikki on englantilaisen Edmund Ellisin.

 

Tyypillistä Pálmasonille on juuri kuvien käyttö; maisema luonnehtii paitsi ulkoista miljöötä myös sisäistä kuohuntaa. Leikkaukset ovat teräviä. Vuodenaikojen valo mutta myös luonnosta ja esineistä syntyvät äänet ovat tarkoin harkittuja elementtejä. Kuvien tarkassa käytössä voi nähdä yhtymäkohtia myös Victor Ericen Mehiläispesän henkeen, joka on Palmasonin lempielokuva.

A White, White Day on ollut festivaalimenestys: 11 voittoa ja 14 ehdokkuutta. Vaikutteita Palmason on ahminut itse Andrei Tarkovskilta. Sekä omintakeinen tyyli että islantilainen mielenmaisema koskettanee myös meitä suomalaisia, vallankin näin lumettomana talvena.

 

Kuukauden pohjoismainen sarja: Hlynur Pálmasonin A White, White Day (Islanti 2019) Bio Rexissä ma 3.2. klo 18. Hämeenlinnan ensi-ilta. Kesto 109 min. K12. Liput (10 €) ovelta klo 17.30 –18 tai Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.9.2020