Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kuukauden pohjoismainen elokuva: The Charmer – Partnerin pakkohaku

Iranilaismies Esmailin integroitumisyritys tanskalaisyhteiskuntaan saa arvaamattomia käänteitä. Kuva: Jason Alami

Ohjaus Milad Alami

Rooleissa Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Lars Brygmann, Susan Taslimi

 

Viime vuosien suuri turvapaikanhakijoiden määrä on jättänyt jälkensä pohjoismaisen elokuvan aihekirjoon. Teheranissa syntyneen Milad Alamin ohjaama ja Ingeborg Topsøen kanssa käsikirjoittama, useilla kansainvälisillä festivaaleilla palkittu psykologinen draamatrilleri The Charmer (Tanska 2017) asettuu luontevasti osaksi yhteiskunnallista keskustelua, jonka polarisoitumista voidaan lieventää lisäämällä ymmärrystä.

 

Elokuvan päähenkilö on nuori iranilainen Esmail, joka tekee keikkatyötä muuttomiehenä. Hän lähettää palkkansa kotimaahan sukulaisilleen, joihin pitää yhteyttä internetkahvilan epäluotettavan Skype-yhteyden välityksellä. Hänen aikansa Tanskassa alkaa kuitenkin käydä vähiin, sillä oleskelulupa on umpeutumassa, ja tanskalaisen tyttöystävän löytäminen osoittautuu ainoaksi keinoksi jäädä maahan.

 

Esmail viettääkin iltojaan baarissa toivoen kohtaavansa ratkaisun ongelmaansa mutta joutuu kerta toisensa jälkeen huomaamaan tilanteen epätoivoisuuden. Sitten kohtalo puuttuu peliin, sillä yllättäen hänen elämäänsä ilmestyy Sara, jonka kanssa suhde alkaa syventyä. Saran ja tämän äidin, arvostetun laulajan, kautta Esmail pääsee osalliseksi iranilaisyhteisön vieraanvaraisuudesta, mutta miten hänelle käy, kun menneisyys tavoittaa hänet?

 

Ardalan Esmaili tekee Esmailina vähäeleisen vakuuttavan roolisuorituksen, kun taas Saraa näyttelevä Soho Rezanejad pitää katsojan yhtä lailla varpaillaan ilkikurisuudella ja arvoituksellisuudella. Leila-äidin ja hänen sukulais- ja tuttavamiestensä kautta avautuu kurkistusikkuna ensimmäisen polven tanskalaisten kokemuksiin: he ovat henkisesti toisessa paikassa kuin fyysisesti. Kulttuurisen erilaisuuden, juurettomuuden, kaipauksen ja rakkauden käsittely nimenomaan maahanmuuttajien näkökulmasta on ansiokasta, ja voipa The Charmerin halutessaan nähdä maahanmuuttopolitiikan kritiikkinäkin.

 

Kuukauden pohjoismainen elokuva: The Charmer (Tanska 2018) Museo Militarian elokuvasali, to 21.3. klo 18. 100 min. K12. Tekstitys englanti. Liput ovelta näytöspäivänä klo 17.50 alkaen.

 

* * * *

 

Kirjoittaja: Taneli Hiltunen

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset