fbpx
Kaupunkiuutiset

Kuula -ooppera kruunaa Iittalan Musiikkijuhlat

Tänä kesänä toista kertaa järjestettävät musiikkijuhlat lähtevät käyntiin tänä sunnuntaina lastentapahtumalla, koko perheen konsertilla sekä Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin kirkkokonsertilla. Musiikkia, luentoja ja taiteilijatapaamisia riittää pitkin viikkoa ja tapahtuma huipentuu hyvää ruokaa, teatteria, soittoa ja laulua yhdistävään makumatkaan perjantaina.

Festivaalin kruununjalokivenä on Yllätä ikuinen virta, Sampsa Ertamon säveltämä ja Arto Myllärisen kirjoittama sekä ohjaama kamariooppera Toivo Kuulan elämästä.

– On hienoa, kuinka kaunis teos oopperasta syntyikään ihanien nuorten laulajien esittämänä, taiteellinen johtaja Tuomas Nikkanen sanoo.

– Kuula on ollut paljon medioissa esillä vuoden 1918 tapahtumien kautta ja projekti on tullut tunnetuksi maanlaajuisesti. Paikalla tulee olemaan runsaasti kulttuuriväkeä.

 

Toivo Kuulana loistaa monisävyisistä tulkinnoistaan tunnettu nuori tenori Kalle Virtanen. Kuulan ensimmäisen vaimon roolin tekee mezzosopraano ja näyttelijä Eeva Semerdjiev, joka on hiljattain palannut Suomeen työskenneltyään useita vuosia Yhdysvalloissa. Muusana ja suloisena toisena vaimona kuullaan keväällä Berliinin taideyliopistosta valmistunutta sopraano Vilja Riutamaata, joka on toiminut solistina myös Kansallisoopperassa. Vaikuttava baritoni Matti Torhamo tekee kolmoisroolin Kuulan kovana isänä, sävellysopettaja Sibeliuksena ja epäonnekkaana juhlijana. Laulajia säestää Odysseus-kvartetti.

 

Uutta tämän kesän festivaaleilla ovat Lasimäen Lastentapahtuma sekä koko perheelle räätälöity konsertti, jossa laulaja Marjuska Santala ja kitaristi Tommi Varjola sukeltavat tarinoiden ja tunnelmien maailmaan.

Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin kirkkokonsertti oli viime vuonna niin suosittu ja kiitelty, että kaksikon esiintyminen päätettiin uusia. Nikkanen kuvaa festivaalin ilmettä monipuoliseksi, nuorekkaaksi ja ohjelmistoltaan ainutlaatuiseksi.

– Olen todella ylpeä siitä, että meillä on oopperassa ikioma tilausteos. Maria Kallionpään konsertissa kuullaan Suomen kantaesitys ja itsekin löysin kansallisarkistosta sellaisia Toivo Kuulan nuotteja, joihin ei kukaan ole aikaisemmin paneutunut.

 

Nikkanen haluaa myös erityisesti nostaa esiin päätöspäivän Musiikillisen makumatkan suureen rakkauteen. Toivo ja Alma Kuulan rakkaustarinan onnellisimpia hetkiä tulkitsevat Arto Myllärinen sekä Reetta Hulmi ja Nikkanen, viulisti Kirsi-Marja Alanen ja sopraano Sirkka Lamminen esittävät Kuulan kauneimpia kappaleita.

– Ravintola Verka on luonut teemaan sopivan menun, johon kuuluvat tietysti myös Kuulan rakastamat räiskäleet jossain muodossa. Luvassa on herkullinen juttu kaikin puolin.

Ennakkolippuja saa Tiketistä ja Ticketmasterista. Lisätietoja ohjelmasta ja esiintyjistä nettisivulla iittalanmusiikinkesa.fi.

Ittalan Musiikkijuhlat su-pe 10.-15.6.

 

 

 

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset