Kaupunkiuutiset

Kuusesta jouluun vähäsen

Kun joulukuuset ilmestyvät tarjolle kadun varsille, joulun tietää olevan jo aivan ovella. Keskiviikkona renkolainen Rauni Salo toi niitä jälleen hämeenlinnalaisten ostettavaksi. Hän on myynyt havupuita jo 20 vuoden ajan samassa paikassa kaupungin linja-autoaseman kulmalla.

– Tämän joulun jälkeen jätän hommat nuoremman polven haltuun. Mutta kuusien hoitamista pitkin vuotta jatkan vielä, hän kertoo.

Salo on kasvattanut vuosikymmenten ajan joulupuita kotitilallaan Rengossa ja myynyt niitä kaupungissa keskustan lisäksi Idänpään S-marketilla ja Turengissa S-marketilla. Hänen hoidossaan kuuset varttuvat tuuheiksi ja tuoksuviksi.

Raunin poika Timo Salo muistelee, kuinka hän oli jo 13-vuotiaana mukana kuusipuuhassa vuonna 1972. Silloin myyntipaikkana oli linja-autoaseman vieressä sijainnut huoltoasema.

– Aito kuusi pitää yhä pintansa. Alkuun pelkäsimme, että muovikuusi valtaa alaa, mutta kyllä ihmiset sanovat, että aito pihkan haju pitää olla, miehet naurahtavat.

Jos joulupuun ostaa päiviä ennen aattoa, sen voi pitää pikku pakkasellakin ulkona tai viileässä sisätilassa. Jos on kovin kylmää, kuusi on hyvä sulattaa ennen huoneeseen tuontia paikassa, jossa on muutama lämpöaste.

– Nyt kuuset ovat sulia. Ne kannattaa laittaa veteen niin, että ensi tyvestä leikataan pois niin sanottu pihkanatsa, Salot neuvovat.

Viikonloppuna Salon arvion mukaan kuusikauppa röyhähtää. Heidän valikoimissaan hintahaitari on 40:n ja 50 euron välillä, eikä hinta ole kuulemma kymmeneen vuoteen muuttunut miksikään. Myös kotiinkuljetus tarvittaessa voi onnistua.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset