fbpx
Kaupunkiuutiset

Kuvapuhelut ystäväpalveluun

Ikäihmisten ystävätoiminnassa otetaan Hämeenlinnassa uusia askelia nykytekniikan tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta. Kotiinsa syystä tai toisesta yksin jääneitä tavoitellaan jatkossa yhä useammin näköpuhelujen välityksellä. Vapaaehtoiskeskus Pysäkki on mukana Ruutu ystävät -hankkeessa, joka kouluttaa vapaaehtoisia yksinäisten puhekumppaneiksi ja laitteiden käytön opastajiksi.

– Olemme aivan uuden äärellä, mutta emme yhtään liian aikaisessa. Kotona asuvien ikäihmisten määrä kasvaa, samalla myös yksinäisten osuus vanhusväestöstä lisääntyy. Jo aivan lähitulevaisuudessa suurin osa ikäihmisistä hallitsee tietotekniset laitteet. Samalla yhteydenpito sitä kautta yleistyy. Meidän täytyy olla siihen valmiita jo nyt, Pysäkin toiminnanjohtaja Lauri Nurmi sanoo.

 

Ruutuystävät -hankkeessa koulutetaan vapaaehtoisia Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnissa. Kyseessä on pilotti. Pysäkin ensimmäiseen koulutusjaksoon osallistuu seitsemän vapaaehtoista.

– Mielenkiintoista, kun en ole aikaisemmin soittanut yhtään Skype-puhelua, vapaaehtoistyöntekijä Ritva Nikkilä toteaa laiteharjoituksen jälkeen.

Samaa mieltä on vieressä asiaan perehtyvä Marketta Pajulahti. He, kuten muutkin vapaaehtoiset, saavat laiteopastuksen Skype-puheluiden soittamiseen projektipäällikkö Elina Waajakoskelta ja projektityöntekijä Kirsi Nykoppilta.

– Ainakin alkuvaiheessa keskitymme Skypeen, sillä se on tunnetuin ja helppokäyttöinen, Waajakoski ja Nykopp kertovat. Käytännössä he puhuvat kuvapuheluista, koska se on terminä helpoiten ymmärrettävä.

Kuvapuheluita voi soittaa älykännykällä, tabletti-laitteella, kannettavalla tai pöytätietokoneella.

– Muutamat ovat innostuneet jo hankkimaan oman tablettilaitteen, kun ovat päässeet asian kanssa sinuiksi, Nykopp kertoo kokemuksista Päijät-Hämeen puolelta.

 

Lauri Nurmi toivoo, että tätä kautta tavoitettaisiin yhä useampi yksinäinen kotona asuva, sillä aina vapaaehtoisia ei riitä kotikäynneillä.

– Liikkuva kuvan sisältävä äänipuhelu keskustelukumppanin kanssa, tai yhteys kokoukseen, juhla- tai hartaustilanteeseen on aivan eri asia kuin pelkkä kännykkäpuhelu, hankkeeseen osallistuvat vakuuttavat.

Elina Waajakoski kertoo jo lyhyen ajan kokemusten kertovan sen, että palvelulle on tarvetta.

– On tilanteita, kokouksia ja juhlia, joihin kotona asuvat ovat olleet kuvapuhelun välityksellä yhteydessä. Kuvan lisäksi on keskustelumahdollisuus, mikä tekee tilanteesta hyvin vuorovaikutteisin. Samalla mahdollistuu myös kahdenkeskinen keskustelu esimerkiksi puhujan tai tuttavan kanssa.

Waajakoksi kertoo vanhusten osallistuneen näköpuhelun kautta muun muassa yhteislauluun ja tapahtumassa järjestettyihin arpajaisiin.

– Vain mielikuvitus on rajana, kun ajatus iskostuu kaiken kansan tietouteen.

– Tämä ei tietenkään korvaa kokonaan henkilökohtaista kohtaamista, mutta on oiva lisä ja uusi mahdollisuus kanssakäymiseen, Lauri Nurmi sanoo.

 

Hanke käynnistyi alkuvuodesta. Avainsäätiön kolmivuotista hanketta tukee sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

– Jo nykyisin on valtava määrä ikäihmisiä kotonaan jumissa, syystä tai toisesta. Kuvapuhelu on yksi tapa pitää kontaktia ympäröivään maailmaan. Tämän hankkeen alkuvaiheessa etsimme yhdessä vapaaehtoisten kanssa tällaisessa tilanteessa asuvia ihmisiä. Yksinäisten sukulaisten ja tuttavien toivomme kertovan tällaisesta palvelumuodosta, jos heitä on omassa ystäväpiirissä, Elina Waajakoski patista hyödyntämään tarjolla olevaa uutta palvelumuotoa.

Palvelu ei koske pelkästään ikäihmisiä, vaikka periaatteessa palvelu on tarkoitettu yli 65-vuotiaille.

– On myös ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi sairauden vuoksi kotioloissa jo ennen eläkeikää, Kirsi Nykopp huomauttaa.

Kuvapuhelut sopivat myös sellaisille, jotka eivät itse pysty puhumaan, sillä elekielellä pystytään kommunikoimaan liikkuvan kuvansa ansiosta melko hyvin.

 

Lisätietoja: Elina Waajakoski, 044 714 9411, elina.waajakoski@avainsaatio, www.avainsaatio.fi

Vapaaehtoiskeskus Pysäkki, Kirjastokatu 1, 13100 Hämeenlinna, puh. (03) 621 3556, https://www.hameenlinnanseurakunnat.fi/toiminta/pysakki/

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset