Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

GalleriaKONEessa värien ilotulitusta - Henna Jula tarkastelee luontoa mikroskoopilla ja hyönteisperspektiivistä

Henna Julan maalauksissa maailma näyttäytyy mikroskoopin, kaukoputken linssin läpi tai ei-inhimillisen havainnoijan, esimerkiksi hyönteisen silmin nähtynä. Taiteilija on maalannut osan tuoreista teoksistaan pyöreille levyille.

GalleriaKONEessa on marras-joulukuussa helsinkiläisen kuvataiteilija Henna Julan (s. 1990) näyttely Sphers. Esillä on 24 värikästä öljyvärimaalausta sekä suurikokoinen tussityö.

Teosten lähtökohtina ovat luonto-, kasvi- ja vesiaiheet; trooppiset kasvustot, rihmastot, kosteat lehdet, vedenalaiset maisemat ja hyönteisten siipiä muistuttavat muodot.

 

Henna Jula mikä sinua inspiroi taiteen tekemisessä?

– Luonto ja itä-aasialainen estetiikka. Olen kiinnostunut kasveista, kasvustoista, vedestä ja sen pinnan heijastuksista. Minua kiinnostaa myös kaikki se mikroskooppinen luonnossa, mitä emme voi paljain silmin havaita.

 

Olet ollut Taiwanissa opiskelijavaihdossa ja taiteilijaresidenssissä. Miten se on vaikuttanut kuvailmaisuusi?

– Olin vuonna 2012 opiskelijavaihdossa Taipein National University of the Artsissa ja tutustuin tussimaalaukseen. Itä-aasialainen estetiikka ja tussimaalaukset ovat vaikuttaneet vahvasti sommitteluuni, aiheisiini ja oman maalaustekniikkani muodostumiseen. Löysin oman tyylini, kun yhdistin tussimaalaustekniikan öljyvärimaalaukseen. Tänä vuonna työskentelin kolme kuukautta taiteilijaresidenssissä Taipeissa.

 

Miksi näyttely kannattaa tulla katsomaan?

– Valon ja värin vuoksi näin vuoden pimeimpään aikaan! Näyttely tarjoaa myös hengähdystauon arjesta. Näyttelyssä voi samaistua jonkun muun olevan perspektiiviin, ja katsella maailmaa vaikka hyönteisen silmin tai mikroskoopin läpi.

 

Jula on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 2016. Hän työskentelee Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön tiloissa Vallilan taiteilijatalossa. Kaikki näyttelytyöt ovat syntyneet tämän vuoden aikana.

 

Henna Julan SPHERS on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 18.12. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

12.8.2020

Päivän Hämeen Sanomat

15.8.2020

Fingerpori

comic