fbpx
Kaupunkiuutiset

Kylähistoria kansien väliin

Rengon Kaloisten kyläyhdistys aloitti viime vuoden lopulla alueen historian kokoamisen. Tavoitteena on kerätä talteen tilakohtaiset historiat. Mukaan mahtuvat myös kulmakunnan merkittävimpien kartanoiden, sahojen ja myllyjen taustatiedot. Alueen yleishistoriaan ei paneuduta tarkemmin, vaan pääpaino on nimenomaan tilojen historiassa.

Kyläyhdistys on Ahoisten, Asemin, Kaloisten ja Vehmaisten kylien asukkaiden, niin vakituisten kuin kesäasukkaidenkin yhteinen yhdistys. Yhdistyksessä on nykyisin noin 200 jäsentä. Toiminnallisena keskuspaikkana on kylätalo Tukikohta.

Perinteistä talvipäivää vietettiin viime sunnuntaina, joka kokosi Tukikohtaan alueen asukkaita vauvoista vaareihin ja mummoihin. Hernesoppaa, kahvia ja talvisia ulkoilurientoja oli tarjolla kullekin sopivassa suhteessa.

– Tämä on yksi tapahtuma muiden joukossa. Toiminta vilkastuu aina kesää kohti. Huipentumana on tietysti Renkoviikko, jolloin Tukikohdassa tapahtuu monenlaista, kylätoiminnan nykyinen puheenjohtaja Ritva Sarpa-aho kertoo.

Vuonna 2008 yhdistys sai Hämeen Kylät ry:n myöntämän Vuoden hämäläinen kylä -tittelin.

Kyläyhdistys ja Kaloisten seudun pienviljelijäyhdistys käynnistivät hankkeen Kaloisten seudun historiikin aikaansaamiseksi.

– Patentti- ja rekisterihallitus patisti pienviljelijäyhdistyksen alasajoon, kun sillä ei ollut enää toimintaa. Varoja oli tallessa kuitenkin ihan mukavasti. Emme halunneet lahjoittaa niitä valtiolle, vaan käynnistimme kylähistoriikin keräämisen, kirjan taustaryhmään kuuluva Veijo Peltotalo kertoo. Nyt noin 15 000 euron rahapotti käytetään kirjaprojektiin.

Parinkymmenen henkilön työryhmä on kokoontunut jo useamman kerran ja tilakohtaisia kirjoituksia on jo saatu jo kirjoitettuina. Valokuvamateriaalia on runsaasti käytössä, mutta lisääkin tietoa ja kuvia kaivataan tarjolle.

– Onhan alueella autioituneita tiloja, joiden taustat eivät ole välttämättä tarkasti paikallistenkaan tiedossa. Tällaisissa tapauksissa lisätiedon saaminen historiaa tuntevilta on tärkeää, Peltotalo sanoo.

Tiedon keräämiseksi on järjestetty kolme tilaisuutta, joissa lähinnä vanhimmat kylien asukkaat ovat muistelleet menneitä. Tarkoitus on ollut aluksi palauttaa asioita mieleen.

Kirjaprojektia ohjaa Pekka Peltotalo, joka myös vastaa kirjan painokuntoon saamisesta.

Jo pidetyt tilaisuudet on myös äänitetty.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset