fbpx
Kaupunkiuutiset

Kyläkauppa ja kohtaamispaikka

Viimeistään siitä tietää kesän saapuneen, kun Vähikkälän Suvipuodin ovi on auki ja toivottaa matkailijan tervetulleeksi.

Jo 11 kesää avoinna olevan Suvipuodin rakennuksella on pitkä historia. Vuonna 1910 valmistuneessa rakennuksessa toimi alkujaan Vähikkälän Osuuskauppa.

– Pienenä tyttönä käytiin kyläkaupassa kesäisin jäätelöllä, Suvipuodin pitäjä Sanna Juupaluoma muistelee.

Sannan veli Ville Mustonen osti vuosikausia tyhjillään olleen kaupparakennuksen vuonna 2004, kun sisarukset palasivat maailmalta takaisin lounaisessa Janakkalassa sijaitsevaan kotikyläänsä.

– Ajattelin, että olisi kiva kokeilla, kuinka kioski menestyisi kesä kerrallaan. Tässä sitä nyt sitten ollaan, viime vuoden positiivisin janakkalalainen iloitsee.

Talvet Juupaluoma tekee opettajan sijaisuuksia omalla kylällä ja Tervakoskella. Kesäisin hänestä kuoriutuu kauppias ja kyläkaupasta raitin sosiaalinen keskus.

– Kehuja on tullut siitä, että puoti on tuonut eloa muuten rauhalliseen kylään.

Kesäinen geokahvila

Kyläläiset ja mökkiläiset tapaavat puodin olohuonemaisella terassilla kahvikupposen tai jäätelön kera. Samalla päivitetään vuoden tapahtumat.

Maalaisromanttinen kyläkauppa on myös moottoripyöräilijöiden suosima geokahvila, jolle löytyvät omat gps-koordinaatit erilaisilta geokätkentä-verkkosivustoilta.

Moni motoristi on sanonut, että Suvipuoti on hyvä vaihtoehto isoille asemaketjuille.

– Tällaisia paikkoja ei enää hirveästi ole. Ehkä myös kausiluonteisuus pitää paikan mielenkiintoisena. Juupaluoma pohtii.

Suvipuodin valttina ovat peruselintarvikkeiden lisäksi paikalliset tuotteet. Sieltä saa muun muassa perunoita, vihanneksia, hereford-jauhelihaa ja jopa fasaanin lihaa.

Kyläkauppa on avoinna kesäkauden jokaisena päivänä kello 10–18 aina elokuun puolelle saakka osoitteessa Vähikkäläntie 721. Päivittäiset kuulumiset voi tarkastaa Vähikkälän Suvipuodin facebook-sivuilta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset