Kaupunkiuutiset

Kyläkoulut saavat jatkaa

Vähikkälän ja Heinäjoen kyläkoulut jatkavat entiseen malliin Janakkalassa. Kunnanvaltuusto pysäytti ajatuksen kahden kyläkoulun lakkautuksesta äänin 25–15, kolme valtuutettua äänesti tyhjää.

Loppujen lopuksi kunnanvaltuusto ei löytänyt yhtään sellaista menokohtaa kunnan talousarviosta, josta syntyisi pitkäaikaisia säästöjä.

Äänestysruljanssin päätteeksi talouteen voimakkaimmin vaikuttavia ratkaisuja olivat kunnan kiinteistöverojen korotuksesta päättäminen tuleville vuosille jo nyt. Korotus on 0,1 prosenttia, joka tietää vajaan puolen miljoonan euron vuosittaista kertymää.

Valtuusto päätti myös myydä maata rakentamistonteiksi Mallinkaisten järven itäpuolelta. Samoin myydään saman alueen metsää. Kertaluonteisen tulon ajankohta on epäselvä, koska alue vaatii uutta kaavoitusta. Lisää velkaa joudutaan ottamaan Mäyrän asuntoalueen rakentamisen aikaistuttua vuoteen 2017. Kustannusvaikutus on 600 000 euroa.

– Valtuusto määräsi lisää veroja tuleville vuosille ja lisää lainanottoa. Yhtään rakenteellista muutosta ei tehty, kunnanjohtaja Teija Matikainen arvioi yli 10-tuntisen kokouksen antia.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) tiivisti tuntonsa päättyneestä valtuustokaudesta vuoden päätöspuheessaan niin, että ”jatkossa ei voi aina tehdä järkeviä päätöksiä, kun talous sanelee kaikki ratkaisut”.

– Olemme tuhlanneet viidessä vuodessa 18,5 miljoonaa euroa enemmän kuin mihin meillä olisi ollut varaa. Olemme epäonnistuneet monissa asioissa, myös siinä, ettei viime vuonna päätettyä talouden tasapainotusohjelmaa ole noudatettu.

Silvennoinen painotti myös sitä, että jatkossa kunnan henkilöstölle täytyy antaa nykyistä suurempi mahdollisuus vaikuttaa tuleviin ratkaisuihin.

– Joka tapauksessa luottamushenkilöiden pitää tietää vastuunsa.

Taukoja ja yöjumppaa

Kunnanjohtaja Matikainen ehti vetää virkamiesten yöjumppaa maanantai-iltana kello 23:n aikaan, kun luottamushenkilöt istuivat puolitoista tuntia toinen toistaan seuranneissa ryhmäpalavereissa ja ryhmien keskinäisissä neuvotteluissa. Neuvottelutaukojen aikana muun muassa talousjohtaja Jenni Jokela singahteli paikasta toiseen, kun valtuutetut vaativat uutta tietoa muutosesitystensä tueksi.

– Nyt sitä pohdittavaa vasta Jennillä riittää, kun saatiin tällaiset päätökset, Teija Matikainen mietti valtuuston kokouksen jälkeen.

Kokous päättyi kello 00.20 tiistaina. Valtuutetut olivat aloittaneet oman urakkansa jo maanantaiaamuna kello 9 valtuustoinfolla. Lehteriyleisön keskuudessa pohdittiinkin, mitä samassa ajassa ehtii tehdä – vaikka matkata Janakkalasta toiselle puolelle maapalloa. Esimerkiksi lento Thaimaan pääkaupunki Bangkokiin kestää noin 10 tuntia.

Kyläkoulut jatkavat

Talousarviokeskustelussa kyläkoulut kaappasivat odotetusti pääosan puhujien ajasta. Pitkäaikaisen valtuutetun Merja Taposen (kesk.) mukaan koskaan aikaisemmin kuntalaiset eivät ole ottaneet valtuutettuihin niin runsaasti yhteyksiä kuin koulujen lakkautussuunnitelman julkistamisen jälkeen.

Koko Suomessa on jäljellä vain 27 kaksiopettajaista kyläkoulua. Niistä peräti neljä sijaitsee Janakkalassa, eli liki 15 prosenttia kaikista kaksiopettajaisista kyläkouluista.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarisen talousarvion esittelypuheenvuoron ja seitsemän ryhmäpuheenvuoron jälkeen käytettiin vielä 40 puheenvuoroa. Melkein kaikki koskettelivat kyläkoulujen kohtaloa.

Kun valtuutettujen enemmistön kanta kävi selväksi, haastoi Ilmarinen muita valtuutettuja puhumaan kunnan taloudesta laajemmin. Lopputuloksena Seppo Hauta-ahon (ps.) esitys kiinteistöveron korotuksesta vuosille 2016–2018. Esitys meni läpi, mutta Ilmarinen kirjautti ryhmänsä nimissä eriävän mielipiteen.

Kyläkoulukeskustelussa vedottiin kuntastrategiaan, koulukuljetuksiin, opetuksen laatuun, kiertävien opettajien kustannuksiin ja moneen muuhun yksityiskohtaan.

Äänestyksessä koulujen lakkauttamisen kannalla oli demariryhmä kokonaisuudessaan, kokoomuksen Jussi Mattila, Teemu Saarinen ja Esa Silvennoinen sekä kristillisdemokraattien Mirja Pöhö. Tyhjää äänestivät vihreiden Marja Oksanen ja Piia Marttinen sekä kokoomuksen Marjo Torkkel.

Yleiskeskustelussa sivuttiin myös kunnan tasapuolista kehittämistä. Monen mielestä Tervakoski on jäänyt alakynteen, ja siitä kehittyy ”itsepalvelutaajama”.

Toistakymmentä äänestystä

Valtuusto äänesti keskiyöllä toistakymmentä kertaa talousarvioon tehdyistä muutosesityksistä. Koulujen, Mallinkaisten tonttimyynnin ja Mäyrän alueen kiirehtimisen ohella äänestettiin muun muassa elinkeinoasiamiehestä ja tonttialesta.

Keskustan tekemä aloite Janakkalan kunnan puoli vuotta kestävästä tonttialesta meni äänestyksessä läpi täpärästi 22–21. Kenelläkään ei tuntunut olevan hajuakaan siitä, mitä puoleen hintaan myytävät ja vuokrattavat tontit tarkoittaa käytännössä vuokratonttien osalta. Koskeeko ale tuota puolta vuotta, vai koko loppuelämää, jos vuokraa tuon puolen vuoden aikana? Tonttiale on siis luvassa.

Sen sijaan saman ryhmän esitys elinkeinoasiamiehen viran perustamisesta kaatui äänin 31–12.

Tanttalan ja Tarinmaan koulujen keittiöt jatkavat valmistuskeittiöinä kunnanhallituksen esityksen vastaisesti. Äänestyspäätöksillä Moision kentän remonttia ei siirretä, eikä Patarouvan ruokalaa lakkauteta. Turengin yläkoulun remontti sai luvan niin ikään äänestyksen jälkeen.

– Tämä talouskeskustelu tulee uusintana vuoden päästä, ennusti keskustan valtuutettu Osmo Tokeensuu sulkiessaan kunnanviraston oven kello 00.25.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset