Kaupunkiuutiset

Kylänomadi kutsuu kulkemaan kylille

Liikkuminen maaseutumaisemissa avautuu uudella tavalla, kun apuun voi ottaa mobiilisovelluksen. Kylänomadi on uusi palvelu, jonka avulla voi lähteä liikkeelle suomalaisiin kylämaisemiin. Tällaiseen sähköiseen karttaan on liitetty paitsi kohteita myös niihin liittyviä tarinoita ja palveluja.

Pyörällä tai kävellen kuljettavilla reiteillä kännykkä tai tabletti kertoo niin historiasta, ihmisistä kuin maisemasta. Palvelussa eri paikoista löytyy luettavaa, kuunneltavaa ja videoltakin katsottavaa.

Maisemien arvostus ja kulttuurihistoriamme herää eri tavalla henkiin, kun näkymään liittyy tarina. Mobiilireittien avulla halutaan tuoda esiin maaseudun monipuolisuus ja sen arvot.

Mobiilireitit kylämaisemissa ovat uusi asia ja niitä on kuluvan vuoden aikana tehty useassa Maa- ja kotitalousnaisten kehittämishankkeessa. Reitit on kehitelty ja sisällöt tuotettu yhdessä kyläläisten ja kylien yhdistysten kanssa.

Kaikkiaan tämän vuoden aikana reittejä valmistuu 10 kappaletta. Ensimmäinen reitti julkaistaan Itä-Janakkalassa 10.6. ja seuraavalla viikolla 14.6. lähdetään Pohjaslahden reitille Mänttä-Vilppulassa. Myös Kangasalan Raikun, Hyvinkään Kaukasten ja Kalvolan Kirkkopolun reitit aukeavat jo kesällä. Loput julkaistaan syksyn mittaan.

Reitit on koottu Citynomadin Nomadi-sovellukseen, joka on ladattavissa älypuhelimiin ja tabletteihin. Näille kyläreiteille on tehty oma sivunsa KyläNomadi, joka avautuu 10.6. Sovelluksen käyttö on maksutonta.

Sähköinen alusta takaa sen, että reitit elävät tarpeen mukaan. Kerran kuljettu reitti voi seuraavalla kerralla tarjota jo uusia elämyksiä. Sovellus ei ole tarkoitettu sohvalta ihailtavaksi, vaan älylaitteen kanssa täytyy kulkea pisteen lähelle, että tieto avautuu.

Avoimet kylät -päivänä 10.6. Itä-Janakkalassa kuljetaan mobiilireitin avustuksella kylästä kylään. Maisematarinoita -hanke järjestää avajaispäivänä bussiretken Itä-Janakkalaan mobiilireitin kohteita seuraten.

Kylissä on järjestetty ohjelmaa retkeläisille ja reitin varrella poiketaan mm. Saloisten kyläkaupassa ja Hakoisten marjatilalla, Löyttymäen VPK:n talolla ja tutustutaan alakoululaisten omaan Tanttalan reittiin. Samalla matkan varrella kuullaan tarinoita Itä-Janakkalan kylien maisemasta, historiasta, ihmisistä ja luonnon ihmeistä.

Lisätietoa retkestä ja Itä-Janakkalan reitistä: Katriina Koski, katriina.koski@maajakotitalousnaiset.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset