Kaupunkiuutiset

Kyläyhdistykset tekevät työtä kyläläisten hyväksi

Suomessa on lähes 4000 kyläyhdistystä. 1980-luku oli kylätoiminnan kulta-aikaa, silloin syntyi suuri osa nykyisistä kyläyhdistyksistä. Myös Alvettulan kylässä aloitettiin kylätoiminta jo 80-luvulla, vaikka yhdistysrekisteriin Alvettulan Kyläyhdistys liitettiin vasta vuonna 1998.

Vuosien aikana kyläyhdistys on vireyttänyt kaunista kyläänsä ja toiminut asukkaiden hyvinvoinnin puolesta.

Työtä koko kylän hyväksi

– Hauhon yhdistyessä Hämeenlinnaan vireä kyläkoulumme aiottiin pienentää 1–2 -luokkaiseksi alakouluksi, silloin taistelimme koulun puolesta koko kylän voimin. Tällä hetkellä koulua käy viitisenkymmentä oppilasta ja paluumuuttajien avulla koulun tulevaisuus näyttää turvatulta, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Saastamoinen.

Asukkaita alueella on karkeasti noin 500, kun mukaan lasketaan läheiset Hyömäki ja Lautsia. Kylien rajat ovat hiukan häilyviä. Kesäasukkaita luonnonkauniilla ja vesistörikkaalla seudulla on paljon. Vesiteitä kylään pääsee esimerkiksi Hämeenlinnasta Valkeakosken kautta, toiseen suuntaan voi matkata Hauholle ja Vihavuoteen.

– Alvettulan Kyläyhdistys on saanut jonkun verran rahoitusta kunnostusprojekteihinsa. 90-luvun lopussa kunnostimme Leader-rahoituksella Seurantalon lattian ja laitoimme lämmityksen kuntoon. Muutama vuosi sitten kunnostettiin Seurantaloa lisää muun muassa lakkauksella, puheenjohtaja Saastamoinen kertoo.

Seurantalo koulun vieressä on keskeinen paikka kylässä koulun, kyläkaupan ja Rikulanrannan lisäksi. Alvettulan kuulu kyläkauppa on auki kesäisin ja talviaikaan kauppa on auki ainakin osan viikosta.

– Seurantaloa vuokrataan häiden ja muiden juhlien järjestämistä varten. Vanajaveden Opiston jumpparyhmät kokoontuvat talossa viikoittain, myös koulu käyttää Seurantaloa huonon kelin aikana liikuntatilana. Ainoastaan sydäntalven aikana pikkujoulusta maaliskuuhun talon vedet ja sähköt kytketään pois päältä.

– Viimeisin projektimme oli viime vuonna päätökseen saatu venerannan uusiminen. Ranta ruopattiin ja se on nyt isommillekin veneille sopiva.

Tie turvallisemmaksi

Alvettulan kylän läpi kulkee paljon liikennettä ja kylän kohdalla tie on kapea ja mutkainen.

– Kyläyhdistyksen seuraava tavoite on saada tie turvallisemmaksi. Parannusta oli jo tielle saatu 30 km nopeusrajoitus, nyt yritetään saada vielä tienreunoihin levennystä, että lapset pääsisivät turvallisesti kouluun, Reijo Saastamoinen toivoo.

Tämän vuoden kyläyhdistystoiminnan aloittivat toukokuun alussa pidetyt Toukomarkkinat, jotka järjestettiin Seurantalon kentällä yhteistyössä koulun vanhempainyhdistyksen kanssa.

Touko-kesäkuun vaihteessa pidettiin myös jalkapalloturnaus koulun kentällä. Tapahtuma kesti aamusta iltaan ja mukana oli 12 kuusimiehistä joukkuetta.

Tulevia tapahtumia on Rikulanrannassa 7.8. järjestettävä yhteislauluilta Ilta jokivarressa Lammin orkesterin säestämänä.

Kesän perinteinen suuri tapahtuma on lauantaina heinäkuun 12. päivä järjestettävä Rikulanrannan Markkinat. Markkinoita on järjestetty yhtäjaksoisesti 80-luvun puolesta välistä saakka. Markkinoilla on paikallisia myyjiä lähiseudulta ja myyjiä kauempaakin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

25.9.2020