fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kymppi taululla voi nollata pään – Ammuntakurssit vetävät lapsia ja naisia Hämeenlinnassa

Henna Pylsy tähtäsi ilmapistoolilla Hämeenlinnan Ampumaseuran sisäradalla Kantolassa. Pylsy aloitti nyt syksyllä ammuntakurssin. Lajikärpänen puraisi siinä määrin, että hän on hankkinut jo oman aseen ja viihtyy radalla joka päivä. Kuva: Iiro-Pekka Airola

– Laji vaatii keskittymistä ja siinä unohtuvat kaikki muut asiat. Se on pään nollaustilaisuus.

Näin kiteyttää Hämeenlinnan Ampumaseuran toiminnanjohtaja Timo Hänninen lajinsa tenhon. Näiden asioiden hän uskoo olevan tärkeässä roolissa myös silloin, kun ihmiset kokeilevat ammuntaa ensimmäisen kerran. Hämeenlinnan Ampumaseura järjestää syksyisin erityisiä peruskursseja sekä lapsille että naisille, ja imua on.

– Lasten kurssilla oli nyt 23 osallistujaa, se on ehkä pikkuisen noususuunnassa, Hänninen arvioi.

Tietynlainen yllätys on ehkä se, että kurssilaiset eivät ole niinkään vakiintuneiden ampumaharrastajien vesoja, vaan lajin parissa tyystin uusia kasvoja.

 

Yhdeksi tekijäksi lasten kurssin suosioon Hänninen arvioi ammunnan luonteen: vain ja ainoastaan jokaisen oma suoritus ratkaisee.

– Kun tämä on henkilökohtainen laji, ei joukkuelaji, niin tässä on mahdollisuus päästä omilla avuilla eteenpäin. Tässä ei olla vilttiketjussa, vaan jokainen on pääosassa ja kilpailee itsensä kanssa, Hänninen kuvaa.

– Ja onhan ammunta aina lapsilla leikeissä mukana.

Toiminnanjohtajan mukaan turvallisuus nousee kursseilla aina esille ensimmäisenä ja se on prioriteettilistan kärjessä.

– Me yritämme opettaa vastuullista aseenkäsittelyä ja siihen, miten tilanteissa käyttäydytään. Se ei ole pelkkää ampumista, vaan siihen on sisällytetty muutakin.

Naisten kursseja ampumaseura on järjestänyt Hämeenlinnassa reilun vuosikymmenen, ja osallistujien määrä on vaihdellut kymmenen ja kahdenkymmenen välillä. Jokaiselta kurssilta on harrastuksen pariin jäänyt Hännisen mukaan keskimäärin pari tai kolme naista.

 

Syksyn kurssit ovat päättyneet jo ennen joulua, ja siellä olleille tarjotaan kevääksi jatkoa. Lapsista on nyt Hännisen mukaan kymmenen varmaa jatkajaa ja naisista neljä jätti anomuksen päästä seuran jäseneksi – eli suosio ei ole laantumassa.

Vaikka varsinaisesti uusien kurssien startti ajoittuu syksylle, mukaan pääsee Hännisen mukaan myös talven keskellä.

– Jos vuodenvaihteen jälkeen on joku yksittäinen ampuja tulossa, olemme pyrkineet ottamaan mukaan uusiakin, jos vain ryhmäkoot sen sallii.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset