fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kymppitien varrella on mahdotonta kaataa peuraa ilman valoa – Metsästystä tehdään tutuksi koko kansan peijaisissa Hämeenlinnassa ja Hauholla

Valon käyttö on poikkeusajan keino, jotta peurakanta saataisiin laskuun.
Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola, Piparkakkutalon Jaana Mamia ja keittiömestari Jarkko Toivonen ja tapahtumaa organisoiva Mika Laine toivottavat kaikki tervetulleeksi peijaisiin. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola, Piparkakkutalon Jaana Mamia ja keittiömestari Jarkko Toivonen ja tapahtumaa organisoiva Mika Laine toivottavat kaikki tervetulleeksi peijaisiin. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Metsästäjäliitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlan kunniaksi järjestetään kaikille avoimia peijaisia yli 50 paikkakunnalla.

Hämeenlinnassa Hämeenläänin metsästysseura, Hämeenlinnan erämiehet, Hämeenlinnan varuskunnan metsästäjät ja Hattulan metsästysyhdistys ovat yhdessä organisoineet kaupunkilaisten peijaiset Kirkkopuistoon ja Piparkakkutalon edustalle. Mukana on myös ravintola Piparkakkutalo, joka valmistaa peijaisten peurakeiton. Peijaisia vietetään perjantaina kello 16–19.

Soppaa viidellä eurolla

Hämeenlinnalaisille metsästäjille kaupunkilaisten yhteiset peijaiset eivät ole vieras juttu. Niitä on järjestetty ennen esimerkiksi Reskalla.

Nyt paikkana on Kirkkopuisto ja Piparkakkutalon edusta.

– Idea on tuoda metsästysasia ihmisten lähelle, sanoo Hämeenläänin metsästysseuran Mika Laine.

Hämeenläänin metsästyseuran Mika Laine kertoo, että valon käytön salliminen auttaa peuran kaadossa kymppitien varressa. Näin liikenneturvallisuus paranee.

Piparkakkutalo on varautunut noin 150-200 peurakeittoannoksella. Kansalle tarjotaan sopan lisäksi mahdollisuutta tutustua paitsi metsästäjiin, myös metsästyskoiriin ja jälkimattoihin.

Jälkimatoista perheen pienimmät pääsevät tutkimaan, miltä eri eläinten jäljet näyttävät luonnollisessa koossa.

– Meillä on mukana myös paijattavia hirvikoiria.

Mika Laineen mukaan neljä metsästysseuraa on tehnyt ison rutistuksen tapahtumaa valmistellessaan.

Peurakanta käännettävä laskuun

Tänä syksynä metsästäjiä puhuttaa erityisesti valon käyttö. Se on ensimmäistä kertaa luvallista.

Miten siihen suhtautuu Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola?

– Olemme tehneet paljon töitä, että peurakanta saataisiin kuriin. Peurakanta ei ole kuitenkaan kääntynyt laskuun, vaikka niin luulimme. Valon käytön salliminen on poikkeusolojen keino. Sillä varmistamme, että loppukaudesta joulu- ja tammikuussa, kun on todella pimeää, saisimme kaikki luvat käytettyä. Kukaan ei enää halua, että peurakanta jatkaisi kasvuaan.

Silpolan mukaan kyse on yhteiskunnan edusta. Esimerkiksi viljelijöiden ja liikenteen näkökulmasta peurakanta ei saa enää kasvaa, vaan se pitäisi saada kääntymään laskuun.

Mika Laine on samaa mieltä. Hän kertoo ampuneensa valon avulla tänä syksynä yhdeksän peuraa kymppitien varresta paikoista, joista ei muuten peuraa saisi.

– Peurat kulkevat niin myöhään näissä paikoissa, ettei niitä näkisi ilman valoa, Laine tietää.

Naisia on tullut toimintaan lisää

Luontoharrastamisen kasvu näkyy myös metsästysseuroissa. Kiinnostusta lajiin on. Esimerkiksi riista on eettistä lihaa. Metsästysseuran toiminnassa voi olla myös monella tavalla mukana.

Naiset tulevat toimintaan mukaan usein koiraharrastuksen kautta.

– Kun itse aloitin metsästyksen 20 vuotta sitten, tulin keskelle iäkästä miesporukkaa. Nykyään tilanne on aivan toinen, Jaana Mamia tietää.

Koko kansan peijaiset Hämeenlinnassa, Kirkkopuistossa ja Piparkakkutalon edustalla perjantaina kello 16–19. Soppa 5 euroa/annos. Hauhon metsästysseura järjestää koko kansan peijaiset lauantaina 6.11. kello 12–14 Hauhotalon pihamaalla.

Metsästäjäliitto

Täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Juhlavuotta juhlistetaan kaikille avoimilla peijaisilla.

Peijaisia on koko Suomen alueella yli 50 paikkakunnalla.

Peijaiset ovat perinteinen metsästäjien ja maanomistajien syysjuhla.

Peijaisia on järjestetty 1950-luvulta lähtien.

Pääjuhlaa vietetään lauantaina 6.11. kello 10-15 Narinkkatorilla Helsingissä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset