Kaupunkiuutiset

Kynttilänpidikkeet henkivät historiaa

Joulukuusen kynttilöitä viritellessä ensimmäisenä lyödään töpseli seinään ja tarkistetaan onko joku polttimoista palanut tai piuhassa kosketushäiriö. Kun valosarja onkin rikki, niin mieleen saattaa lipsahtaa kaihoisasti aika jolloin kuusessa poltettiin ihan oikeita kynttilöitä.

Joulukuusen pito kotona yleistyi Suomessa ensin säätyläisten keskuudessa 1800-luvun puolivälin tienoilla ja tavallisen kansan parissa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Ensimmäinen tunnettu maininta joulukuusesta liittyy paroni von Klinckowströmin perheen joulun 1829 juhlintaan Helsingissä.

Alkujaan tapa on peräisin Saksasta 1500-luvulta, ja kuusessa ei suinkaan aina poltettu kynttilöitä, vaikka näin tiedetään tehdyn jo 1600-luvun puolella. Varsinaisesti kuusen kynttilät yleistyivät halvempien parafiinikynttilöiden keksimisen myötä 1830-luvun jälkeen.

Erilaisia joulukuusen kynttilänpidikkeitä on alettu valmistaa jo ainakin 1870-luvulta lähtien. Kynttilöiden ripustamiseen käytettiin myös tukevaa purjelankaa sitomalla kynttilä kuusenoksaan painopisteen yläpuolelta.

Väistyivät vähitellen

Joulukuusen sähkökynttilöitä oli saatavilla jo koteihinkin varsin varhain 1900-luvun alkupuolella, mutta aitojen kynttilöiden valoa pidettiin parempana. Aidot kynttilät väistyivät hiljalleen paloturvallisuussyistä vuosisadan puolivälin jälkeen.

Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmissa on luetteloituna aika vähän joulukuusen kynttilänpidikkeitä. Jutun kuvan kynttilänpidikkeet ovatkin peräisin aivan uudesta museon hankintaerästä. Pidikkeet ovat 1900-luvun alkupuolen tuotantoa, ja näiden mallien yksinkertainen toimintaperiaate on perustunut alhaalla roikkuvaan vastapainoon ja metallilangasta kierrettyyn kynttilän kiinnitysosaan.

Joulukuusen kynttilänpidikkeitä kynttilöineen on nähtävillä Palanderin talon joulunäyttelyn komeassa kuusessa. Tosin turvallisuussyistä kynttilöitä ei voida pitää sytytettyinä. Tervetuloa myös ihastelemaan joulukalenteriamme Instagramissa, jossa julkaistaan amanuenssinvalinta-käyttäjänimellä joka päivä uusi kuva Historiallisen museon kokoelmien jouluisesta esineestä.

Palanderin talon joulu on avoinna 29.11.2014–6.1.2015 lauantaisin ja sunnuntaisin sekä perjantaina 26.12. ja tiistaina 6.1. klo 12–16.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset