Kaupunkiuutiset Hattula

Hyppää teatteribussiin, päämäärä on tuntematon - Kyrsyä-kauhuelokuvasta tutun Neea Viitamäen uutuusnäytelmä pelottaa, itkettää ja naurattaa

Synnein suljetusta talosta ei pääse pakoon.
Antti Leinon, Neea Viitamäen ja Sirpa Soinisen kertoman mukaan näytelmän harjoitusten ympärillä on tapahtunut omituisia asioita. Tavarat vaihtavat selittämättömästi paikkaansa ja seinään on ilmestynyt outo kädenjälki. Kuva: AP Sarjanto
Antti Leinon, Neea Viitamäen ja Sirpa Soinisen kertoman mukaan näytelmän harjoitusten ympärillä on tapahtunut omituisia asioita. Tavarat vaihtavat selittämättömästi paikkaansa ja seinään on ilmestynyt outo kädenjälki. Kuva: AP Sarjanto

Jossain lankapuhelimen kuuluvuusalueella on Helmin mökki, jossa menneisyyden varjot etsivät vapautusta matkalla valoon.

Teatteribarrikadin esityksessä Synnein suljettu elämän ja kuoleman rajapinnat kohtaavat yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes keskeneräiset asiat on saatettu päätökseen.

– Näytelmän lähtökohtana on sukulaistätini Helmi ja hänen nuorena kokemansa romanssi. Rakkaudella oli traaginen loppu, jonka jälkeen Helmistä tuli erakko ja yrteillä sekä viinalla itseään lääkitsevä noita, jota pienenä pelkäsin. Hän ei ollut paha ihminen, mutta mökki oli hirveä ja koin siellä omituisia asioita, ohjaaja-käsikirjoittaja Neea Viitamäki kertoo.

Talo tuli uniin

Spiritismiä harjoittanut ja villejä eläimiä lemmikeikseen kesyttänyt täti kuoli 1980-luvulla Chernobylin ydinvoimalan laskeuman aiheuttamiin komplikaatioihin.

– Näin talosta unta pari vuotta sitten hiihtolomalla. Minua ovat aina kiehtoneet pelot ja rajantakaiset asiat. Päätin, että minun pitää kertoa Helmin tarina ja tehdä nuo lapsuudessa koetut tunnelmat näkyväksi.

Esityksen kantavana teema on äärimmäisyyteen viety hyväksikäyttäminen. Näytelmän päähenkilö on viaton ja mukautuvainen nuori nainen, joka joutuu kohtaamaan läheisissään pahuutta ja nousemaan sitä vastaan.

Missä näyttämö?

Synnein suljettu ammentaa klassisista kummitustarinoista. Kolme nuorta ihmistä on lähdössä viettämään viikonloppua kesähuvilalle, mutta navigaattori neuvoo väärin ja he törmäävät Helmin mökkiin.

Kun kolmikko päättää jäädä yöksi taloon, siellä kauan sitten tapahtuneet asiat ja ihmiset heräävät eloon. Näytelmä kiteytyy lauseeseen: ”Kun sinä käyt taloksi, talo käy sinuksi.”

Teatteribarrikadi ei paljasta etukäteen näyttämön paikkaa, vaan yleisö hyppää linja-autoon Hattulan uuden kirkon parkkipaikalta. Esitys alkaa jo bussissa.

– Jos ihmiset eivät tiedä, mihin he ovat tulossa, olosuhteet luovat jännitystä ja myös yhteenkuuluvuuden tunnetta yleisössä. Kun tarinassa olevat henkilöt eksyvät, he tekevät sen yhdessä katsojien kanssa, Viitamäki kuvailee.

Kuolleet puhuvat

Monet näytelmän henkilöistä ovat vainajia. Sirpa Soinisen esittämä Kyöpelin Anna on parantaja ja lapsenpäästäjä.

– Tämä on aika vinksahtanut juttu. Sen aukeneminen kesti kauan, vähän samaan tapaan kuin Kyrsyän kohdalla. Ei voi kuin ihailla ohjaajaa, joka pystyy tekemään täysin käsittämättömältä tuntuvasta käsikirjoituksesta ymmärrettävän esityksen, Soininen sanoo.

Antti Leinon roolihahmo on Johannes, joka eläessään haaveili yliopistokoulutuksesta.

– Olen aikaisemmin näytellyt kevyissä kesäteatterikomedioissa, joten tässä jutussa mukana oleminen on ollut opettavaista ja hirveän kiehtovaa.

Oikeaan aikaan

Esityksiä ei ole vahingossa ajoitettu syksyyn ja pyhäinpäivän tienoille, jolloin verho elävien ja kuolleiden välillä on tunnetusti ohuimmillaan.

– Synnein suljettu tulee olemaan alusta loppuun asti kokonaisvaltainen elämys, Viitamäki lupaa.

– Tavoitteena on, että katsomossa istujat eivät välttämättä tiedä, pitäisikö nauraa, itkeä vai pelätä. Niitä kaikkia saa tehdä.

Synnein suljettu, esitykset 25.10.–7.12.

 

Teatteribarrikadi

Neea Viitamäen johtama, vaihtuvin kokoonpanoin esiintyvä teatteriryhmä.

Perustettu Hattulassa vuonna 2009. Täyttää 10 vuotta.

Esityksiä: Ruskaballadi (2010), Kyrsyä (2011), Rakas joulupukki (2013), Soiko oma lehmukseni, laulaako satakieleni (2015), Karhukirjeitä kekkereiltä (2016), stand up -esitys Revakot vuodesta 2016.

Synnein suljettu, näytökset: 25.10.–7.12. Esitys alkaa linja-autossa, joka lähtee Hattulan uuden kirkon parkkipaikalta klo 19 esitysiltoina.

Lisätiedot ja lippuvaraukset: teatteribarrikadi.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset