fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Jyrsijöiden ruokinta vaatii tarkkuutta – Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä käy toiselle

Voikukka on yksi niistä luonnokasveista, joka sopii usean jyrsijän ravinnoksi. Etenkin kuivatut voikukan juuret ovat monen jyrsijän mieleen. Kuva: Risto Sauso
Voikukka on yksi niistä luonnokasveista, joka sopii usean jyrsijän ravinnoksi. Etenkin kuivatut voikukan juuret ovat monen jyrsijän mieleen. Kuva: Risto Sauso

Aiemmin kirjoitin pienlemmikeille sopivista vihanneksista. Kaikki vihanneksethan eivät sovi kaikille, vaan lajien kesken on suurtakin vaihtelua.

Kun kesyrotta on kaikkiruokainen, ei taas chinchillalle pitäisi antaa mitään vihanneksia.

Ja kun kani, marsu ja degu ovat puhtaita kasvissyöjiä, joille ei saa antaa lainkaan eläinperäistä ravintoa, kesyrotalle ja kesyhiirelle sekä hamstereille ja gerbiileille on hyvä antaa sellaista (esim. raejuustoa tai jauhelihaa) kerran pari viikossa.

Mausteyrtit hyviä talttahampaille

Vihanneksia ei anneta suuria määriä kerralla, jotta ruoansulatus ei menisi sekaisin. Etenkin kanit, marsut ja degut ovat herkkiä. Heinä on niiden perusruokaa, jota ne voivat syödä vapaasti.

Mausteyrtit, kuten tilli, persilja, minttu, sitruunamelissa, kirveli, ovat oikeastaan kaikille talttahampaille hyviä, ja usein niitä syödään suurella innolla.

Persiljan suhteen neuvoisin silti hieman varovaisuutta, koska siinä voi olla nitraatteja. Pinaatissa nitraatteja on sen verran paljon, että jättäisin sen kokonaan pois.

Raparperi kieltolistalla

Sen sijaan salaatit ovat hyviä, joskin kanien (ja marsujen) taipumus löysävatsaisuuteen on hyvä muistaa ja seurata, ettei annostelu ole turhan reilua.

Jäävuorisalaattia ja vastaavia vaaleita, vetisiä salaatteja ei suositella kaneille – tummat ja kuitupitoiset ovat parempia, siis ”tiukkaa” vihreää!

Yleinen kielto annetaan raparperille – siinä on sen verran rutkasti oksaalihappoa, ettei sitä suositella millekään lajille rouskuteltavaksi.

Luonnonkasveista on moneksi

Luonnosta kerättäviä hyviä vihreitä ovat voikukka, piharatamo, virnat, horsma, herukan lehdet, vesiheinä eli pihatähtimö, vuohenputki, siankärsämö, valkoapila, mustikan- ja puolukan varvut, vadelmanlehdet – ja heinäkasvit.

Voikukan juuria kannattaa kaivaa ja kuivata talveksi – ne ovat monen jyrsijän mieleen ja niitä voi antaa myös degulle, jota ei pääse monilla herkuilla hemmottelemaan.

Jyrsiminen hyväksi hampaille ja mielelle

Ja sitten lehtipuiden ja pensaiden oksat: haapa, omena, pihlaja, vadelma ovat hyviä; myös pajuja saa antaa rajoitetusti. (Ei kuitenkaan tammen, luumun, kirsikan tai tuomen oksia.)

Oksien jyrsiminen edistää hampaiden ja mielen terveyttä ja onpa niissä kaikenlaista vitamiinia ja hivenainettakin.

Omena turvallisin hedelmistä

Hedelmät ovat oma lukunsa – todetaan vain näin lyhyesti, että sokeripitoisuutensa vuoksi niitä ei jaella ylen määrin, deguille ja chinchilloille ei ollenkaan.

Omenaa pitäisin hedelmistä turvallisimpana. Sitrushedelmät jättäisin yleisesti pois, ja avokadoa ei saa antaa millekään lemmikkijyrsijälle.

Kirjoittaja on kirjailija ja luontotoimittaja.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset