Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Kärsiikö lemmikki vanhuuden tuomasta väsymyksestä?

Aina ole selkeää, milloin lemmikin vaisuus on rauhallista vanhuutta, milloin taas kunnon heikkenemistä. Kuva: Risto Sauso
Aina ole selkeää, milloin lemmikin vaisuus on rauhallista vanhuutta, milloin taas kunnon heikkenemistä. Kuva: Risto Sauso

En tarkkaan tiedä kissani ikää, mutta se on vähintään 18-vuotias. Se viihtyy sisällä lämpimässä, nukkuu hyvin paljon. Joskus sillä on vähän ”pallo hukassa”, etenkin herättyään on eksyneen oloinen. Ei kuitenkaan vaikuta että sillä olisi kipuja. Voiko kissa kärsiä pelkästään vanhuuden tuomasta väsymyksestä tai muusta sellaisesta? Voiko sillä olla kipuja, muttei se osoita niitä? Onko väärin odottaa selvää sairautta, jos elämä on mennyt lähinnä nukkumiseksi ja syömiseksi? Kissaa on sääli, toisaalta en raaskisi viedä piikille, jos ei se varsinaisesti kärsi.

 

Nämä ”lopun ajan” kysymykset ovat raskaita ja vaikeita. Mikä on leppoisan rauhallista vanhuutta, mikä apeata ja ilotonta heikkenemistä? Aina raja ei ole selvä, ja usein päivätkin vaihtelevat. Kukaan ei halua lopettaa rakasta lemmikkiään inhimillisesti katsoen liian aikaisin. Toisaalta ei saisi odottaa siihen asti, kunnes eläin on kurjaakin kurjemmassa tilassa – että sen on ikään kuin asian varmistukseksi pitkään riuduttava ja silmin nähden kärsittävä.

Niin paljon kuin tiedämme, muut eläimet eivät ymmärrä kipuja samalla tavoin kuin ihmiset. Sairauden tai vanhuuden vaivojen iskiessä ne eivät pysty ihmisten tavoin lohduttamaan tai kannustamaan itseään eivätkä ymmärrä mistä paha olo johtuu, vaan niiden elämä supistuu hyvin konkreettiseen kärsimiseen. Sen vuoksi, jos ennuste on huono, pitkittäminen on eläimen kannalta onnetonta ja jättää jälkeensä ikäviä muistoja.

Eläinlääkäri voi arvioida kunnon

Joskus elämänhalu näyttää vain hiipuvan. Syitä voi olla vaikea löytää, mutta kyseessä voivat olla nivelvaivat tai vaikkapa aistien heikkenemisen tuoma turvattomuuden tunne ja ahdistuneisuus. Joissakin tapauksissa kipulääkitys voi palauttaa entistä eloa, mutta mikäli apua ei löydy, lopettaminen on armeliainta – eihän edessä ole enää parempia aikoja.

Mielestäni oleellista on pohtia lemmikkinsä ikää ja luonnetta ja sen yksilöllisiä ominaisuuksia. Vaikkei eläin osaa puhua, sen hyvin tunteva omistaja pystyy paljonkin tulkitsemaan ilmeitä ja olemusta. Miltä siis kissanne on aiemmin näyttänyt ollessaan tyytyväinen, rauhallinen tai väsynyt? Miten se on aiemmin käyttäytynyt ollessaan stressaantunut, hätääntynyt tai kipuileva?

Kissan kanssa olisi hyvä käydä eläinlääkärillä. Näin mahdolliset sairaudet tulee todettua tai ne voidaan sulkea pois. Eläinlääkäriltä kannattaa kysyä arviota kissan kunnosta ja hyvinvoinnista. Jos epävarmuus yhä kalvaa ja asia mietityttää, kannattaa kuunnella useampaakin eläinlääkäriä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset