Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Miksi koirani ei pysy pihalla – Kuinka sen karkailut voi estää?

Koira pysyy pihalla helpommin, kun se on saanut purkaa energiaansa lenkillä. Kuva: Risto Sauso
Koira pysyy pihalla helpommin, kun se on saanut purkaa energiaansa lenkillä. Kuva: Risto Sauso

Kuinka voisin estää koirani karkailut? Usein se pysyy kiltisti pihalla, mutta ei ole täysin luotettava, vaan voi joskus häipyä. Saako sitä mitenkään opetettua? Koira on puolitoistavuotias uros.

Oman pihapiirin rajat olisi helpointa opettaa koiralle jo pentuna. Myöhemmin se saattaa olla työläämpää, etenkin jos karkureissuista on ehtinyt tulla tapa.

Kannattaa silti yrittää. Koiran kanssa kuljetaan pihalla ja aina sen ylittäessä määrätyt rajat se kutsutaan takaisin. Asiaa yksinkertaistaa, kun pihalta poistutaan aina vain yhdestä, korkeintaan kahdesta paikasta. Nämä ovat ikään kuin näkymättömiä veräjiä.

Silloin kun pihalta lähdetään yhdessä, veräjän kohdalla ensin aina pysähdytään. Liikkeelle lähdetään ja raja ylitetään vasta kun omistaja antaa luvan.

Ylivoimaisia houkutuksia

Puolitoistavuotias uroskoira on eläväinen ja energinen olento, jolle maailma tarjoaa houkutuksia. Lähitienoon narttukoirat voivat olla sen verran vastustamattomia, että tottelevaisenkin pojan itsehillintä pettää.

Tilanne on koiralle itselleenkin stressaava ja turhauttava, harvoinpa se pääsee narttua astumaan, ja jos pääsee, voi taas naapurisopu olla koetuksella.

Jos koira on kovin hormoniensa vietävänä, kannattaa harkita sen kastroimista.

Aitaaminen varma ratkaisu

Myös riistavietti voi olla niin vahva, että koiralta on turha odottaa pihalla pysymistä. Koiralta ei siis pitäisi vaatia luonnonvastaisia ponnistuksia! Myös pihan ohi kulkevat kissat, koiran ulkoiluttajat, lapset tai muut kiihdyttävät kohteet täytyisi ottaa huomioon.

Oma lukunsa on vilkas autoliikenne. Tällöin pihan aitaaminen tai koiran pitäminen juoksunarussa on turvallisin ratkaisu.

Riittävä puuhailu rauhoittaa

Koirat eivät useinkaan yksin pihalla ollessaan leiki tai puuhaa mitään. Niinpä ne helposti ajautuvat etsimään seuraa muualta. Uskoakseni tärkeintä on riittävän liikunnan ja puuhailun järjestäminen.

Kun koira on saanut purkaa energiaansa lenkillä, leikeissä ja tehtävissä, tarvetta omille reissuille ei välttämättä enää ole. Sisällä lepääminen tai vaikkapa kuistin portailla torkkuminen eivät ole tylsää ajanvietettä, vaan päivän ohjelmaan kuuluvaa lepoa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset