Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Laiminlyöty lemmikki – Voiko asiaan puuttua?

Jos koira on vain yksin ulkona eikä sitä ei ruokita kunnolla, ei sen hoito ole oikealla tolalla. Kuva: Risto Sauso
Jos koira on vain yksin ulkona eikä sitä ei ruokita kunnolla, ei sen hoito ole oikealla tolalla. Kuva: Risto Sauso

Yhdessä naapurissamme koiran hoito on surketa. Koira on enimmäkseen yksin pihalla, kun omistajat vain juopottelevat. On selvästi nälissäänkin, olen antanut sille salaa ruokaa. Onko tällainen koiranpito eläinsuojelurikkomus, siis voiko asiaan puuttua? Ei muuta väliä kuin että koiran elämän saisi kuntoon.

 

Tällaiset tapaukset vievät eläinystävältä helposti yöunet. Tuntuu vaikealta, tai oikeastaan hyödyttömältä, mennä puhumaan eläimen omistajan kanssa. Usein saa vain vihat niskoilleen eikä eläimen asia edisty. Alkoholistit tai muuten mielenterveysongelmaiset kun eivät oikein pysty huolehtimaan itsestäänkään, saati sitten muista.

Toisaalta suora yhteydenotto saattaa silti tuoda ratkaisun. Koiran pahoinvoinnista voi puhua ystävällisesti, mutta selvästi ja ymmärrettävästi. Vaikka ensimmäinen reaktio olisi torjunta, ajatukset jäävät ehkä hautumaan ja äkeän puolustautumisen jälkeen pehmennytään.

Kannattaa tunnustella tilannetta ja tarjota aluksi apua koiran hoidossa; myöhemmin koiralle toivon mukaan löytyy uusi koti.

Tarvittaessa kannattaa hakea apua

Mikäli omistajien puoleen kääntyminen ei onnistu, on haettava ulkopuolista apua. Jos koira on jatkuvasti yksin ja nälissään, sen pito ei ole oikealla tolalla. Tällä hetkellä Suomessa toimii vain yksi palkattu eläinsuojeluvalvoja ja vain yksi eläinsuojelua päätyönään hoitava eläinlääkäri, ensiksi mainittu Turussa, jälkimmäinen Helsingissä.

Eläinsuojeluasiat ovat pääasiassa kunnan- tai kaupungineläinlääkärien, terveystarkastajien ja poliisin kontolla. Käytännössä heillä ei ole tähän tarpeeksi aikaa eikä resursseja. On parasta ottaa yhteys Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisiin eläinsuojeluvalvojiin, jotka ovat kurssitettuja ja tehtävään motivoituneita ihmisiä.

Oman paikkakunnan eläinsuojeluvalvojan yhteystiedot löytää Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen nettisivuilta. (www.sey.fi) Valvoja tekee käynnin paikalla ja tarpeen vaatiessa toimii yhteistyössä poliisin ja eläinlääkärin kanssa. Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä.

Yleistä naapuruston vihaa tällaisesta ”kantelemisesta” tuskin tulee, sillä huonosti kohdellun eläimen kohtalo surettaa tavallisesti kaikkia asiasta tietäviä. Ihmiset ovat vain kiitollisia, jos joku rohkea uskaltaa puuttua asiaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.9.2020