fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Liian suuret vaihtelut ruokavaliossa voivat kipristää kaninkin vatsaa – Mitkä vihannekset jyrsijöille oikein sopivat?

Kani on puhtaasti kasvissyöjä ja sen pääruoka on heinä. Kuva: Risto Sauso
Kani on puhtaasti kasvissyöjä ja sen pääruoka on heinä. Kuva: Risto Sauso

Toivoisin tietoa kaneille ja eri lajin jyrsijöille sopivista vihanneksista. Ilmeisesti lajien kesken on vaihtelua siinä, mikä sopii millekin ja toisilla on kiellettyjä syötäviä, jotka taas toisille sopivat.

Vihannesasioissa ääripäitä taitavat olla kesyrotta ja chinchilla. Kesyrotta on kaikkiruokainen kaveri: sen villi kantamuotohan syö melkein mitä vain. Niinpä rotilla ei ole varsinaisesti kiellettyjä vihanneksia, joskin määrien suhteen kannattaa olla maltillinen.

Esimerkiksi runsas hernesyöpöttely voi kipristää rotankin vatsaa ja ehkä kaali on viisaampi korvata turvallisemmalla artikkelilla. Rotan vihannesruokintaan sopii kuitenkin monipuolisuus, ja tietysti yksilön makumieltymykset kannattaa ottaa huomioon.

Monella jyrsijällä kuivakka ruokavalio

Chinchillalle ei taas suositella mitään tuorevihanneksia, joten tällä lemmikillä on kuivakka ruokavalio: heinää ja pellettiä. Myös degun kanssa olisi oltava varovainen, sillä se on sopeutunut niukkoihin syömisiin ja on altis diabetekselle.

Vihanneksia, kuten porkkanaa, parsakaalia, kurpitsaa tai retiisiä, annetaan vain pikku palasia eikä useammin kuin kahdesti viikossa.

Luonnossa degut käyttävät sipulikasveja, joten esimerkiksi purjoa voi tarjota. Tässä ero marsuihin, kaneihin ja hamstereihin, joille sipulikasvit eivät sovi.

Kanilla ja marsulla heinä pääruokana

Kani ja marsu ovat puhtaita kasvissyöjiä; heinä on pääruokaa, jota tarjotaan vapaasti. Vihannekset ovat lisuke, noin 20–25 prosenttia ravinnosta, mutta tärkeä osa: tarjoavathan ne vitamiineja ja pureskeltavaa.

Malttia annosteluihin tarvitaan myös silloin, kun kuivaheinäkauden jälkeen aloitetaan tuoreen vihreän, kuten voikukkien tarjoilu. Näin eläimen ruoansulatuselimistön bakteerikanta ehtii sopeutua muutokseen. Liian suuret vaihtelut pistävät vatsan kuralle.

Juureksissa on myös tärkkelystä, joten niiden sokeripitoisuus voi sekin aiheuttaa vegetaristi-jyrsijöille vatsavaivoja.

Palkokasvit ja kaalit kipristävät vatsaa

Kaalit muodostavat helposti kaasuja ja aiheuttavat puhaltumista. Marsuille ei kaaleja suositella ollenkaan ja kaneille annetaan vain vähän. Herneet ja palkokasvit eivät myöskään sovi.

Perusjuurekset (porkkana, lanttu, punajuuri, nauris, retiisi ja kurpitsa) sopivat yleisesti, kunhan pysytään kohtuumäärissä.

Punajuurten naatit sisältävät sen verran nitraatteja, ettei niitä pitäisi antaa kaneille ja tuskinpa muillekaan ollenkaan; itse punajuureksessakin on jonkin verran nitraatteja, mutta sitä voi kohtuudella tarjota.

Raaka peruna kannattaa myös jättää pois.

 

Kirjoittaja on kirjailija ja luontotoimittaja.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset