fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Mitä lemmikin hoitajalta vaaditaan?

Lomittajalle on tärkeää antaa huolellinen ohjeistus eläimen hoidosta ja ruokinnasta. Kuva: Risto Sauso
Lomittajalle on tärkeää antaa huolellinen ohjeistus eläimen hoidosta ja ruokinnasta. Kuva: Risto Sauso

Olemme kesällä lähdössä parin viikon lomalle ulkomaille ja meillä on kotona useitakin eläimiä: koira, kaksi kissaa, kaksi kania ja hamsteri. Ystäväni on lupautunut asumaan meillä sen ajan ja pitämään eläimistä huolta. Hän on tunnollinen ja luotettava ihminen, mutta ei kokenut eläinhoitaja. Toisaalta eläimemme eivät ole mitään ongelmatapauksia. Tuntuuko tällainen kuvio mahdolliselta vai pitääkö miettiä jotain muuta?

 

Tunnollisuus ja luotettavuus ovatkin lomittajan tärkeimmät ominaisuudet. Jos lemmikit ovat rauhallisen luottavaisia eikä ystävänne ole helposti hätääntyvää tyyppiä, kaiken luulisi menevän aivan hyvin. Ongelmia voi tulla jos esimerkiksi koira potee eroahdistusta tai on huomattavan energinen tai vaikkapa arka tai vahtivainen luonne; tällöin hoitajalla täytyisi olla enemmän kokemusta.

Ohjeistaminen tärkeää

Tärkeätä on antaa lomittajalle selvä ohjeistus. Hyvä olisi, jos hän voisi olla yhden päivän kanssanne ja nähdä mitä kaikkea tehdään. Ainakin kaikki toimet pitää rauhassa näyttää, ja jättää sitten ohjeet myös paperille kirjoitettuna. Milloin eläimet ruokitaan, minkälaista ruokaa ja kuinka paljon, mitä niiden kanssa tehdään, mitä siivotaan jne. Sairastumisen varalta jätetään tutun eläinlääkärin puhelinnumero. Olisi mukavaa, jos tiedossa olisi myös joku “hätävaraihminen” – joku, jonka voi hälyttää apuun, jos tiukka paikka tulee tai jos lomittaja itse sairastuu.

Loman aikana on huomaavaista ottaa yhteyttä lomittajaan ja kysyä, miten sujuu. Tällöin ystävänne voi kysyä vielä jotakin, mistä hän on ehkä hitusen epävarma tai mieleen voi muistua jotakin oleellista, josta ei lähtiessä ollut puhetta.

Varaudu järjestelyihin ajoissa

Yleisesti ottaen lomareissujen järjestelyihin kannattaa varautua ajoissa. Jos tarjolla ei ole luottoystävää, voi ottaa yhteyttä esimerksi kotipaikan 4H-yhdistykseen. Siellä toimii lemmikkien hoitoon kurssitettuja, tunnollisia ja luotettavia nuoria, joiden kanssa voi sopia lomitusjärjestelyistä. Koirille ja kissoille on tarjolla hoitoloita, joihin kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa. Jos hoitola tuntuu miellyttävältä ja eläinystävälliseltä, varaus on syytä tehdä hyvissä ajoin, sillä etenkin koulujen lomien aikana on yleensä ruuhkaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset