fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Kuljetus saattaa olla lemmikille kauhistus – Miten saan kissani irti koppakammosta?

Kissa kannattaa tutustuttaa kuljetuskoppaan vähitellen, jotta siitä tulisi kissalle arkinen asia. Kuva: Risto Sauso

Kissani vauhkoaa kuljetuskoppaan laittamista. Kun otan kopan esiin, se on salamana sängyn alla. Väkisin pitää ottaa kiinni ja väkisin tunkea koppaan. Autossa se usein oksentaa ja hätäpissat ja kakatkin voivat tulla. Mikä neuvoksi?

Moni kissa tuntee kammoa kuljetuskoppaan joutumista ja automatkoja kohtaan. Kopassa herää ehkä ahtaanpaikan kammo, ja jos vielä autossa yllättää pahoinvointi, olo ei ole miellyttävä.

Autopahoinvoinnin ehkäisemiseksi on paras jättää aamuateria väliin. Eläinlääkäriltä kannattaa myös kysyä reseptillä saatavia pahoinvointilääkkeitä.

Kuljetuskopan pitäisi tulla kissalle tutuksi. Koppa saakin olla kotona aina esillä, jolloin sitä ei käyttöä varten oteta dramaattisesti esille, vaan se on kuin mikä tahansa huonekalu.

Kun koppaan aina silloin tällöin laittaa kissan mieluisimpia ja hyvälle tuoksuvia herkkuja, ei koppa enää ole niin pelottava paikka. Jotkut ovat saaneet kopan houkuttelevaksi kissanmintun avulla.

Aluksi kissan voi nostaa koppaan muuten vain, hetkenä, jolloin se on rauhallisesti sylissä. Koppaa ei heti suljeta, vaan kissan annetaan saman tien tulla pois. Tämän jälkeen sitä hyvitellään ja tarjotaan vaikkapa joku herkkupala.

Myöhemmin, kun kissa on tottunut näihin pikavierailuihin, kopan voi hetkeksi sulkea. Jatkossa oppitunteja jatketaan kantamalla kissaa kopassa hetken aikaa.

Tällä tavoin kissa ei niin itsestään selvästi liitä koppaa johonkin epämiellyttävään reissuun, vaan siitä tulee arkisempi asia.

Aikaa myöten kopasta voi tulla kissalle suorastaan turvallinen pesä. Niinpä koppa saisikin olla sisältä pehmeä ja mukava.

Jotkut kissanomistajat ovat kehuneet ylhäältä aukeavaa mallia – kissa ei vierasta sitä samaan tapaan kuin edestä aukeavaa.

Ehkä yksi malli sopii yhdelle ja toinen toiselle, ja toivon mukaan oikea löytyy kokeilemalla.

Jos pakkokeinoja joudutaan käyttämään, kissa on helpointa siepata ison pyyhkeen sisään ja laittaa se siinä koppaan.

Pakkokeinojen käyttö kuitenkin hidastaa rauhallista siedätysoppimista, joten tulevaisuutta ajatellen sitä kannattaisi ehdottomasti välttää.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset