fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy Maijalta

Pussiperunasta parissa kuukaudessa satoa

Mikä on paras peruna, jos haluaa kokeilla ”pussiperunan” kasvatusta? Voiko käyttää kaupan normaaleja perunoita? Koska ne aikaisintaan voi laittaa multaan ja kauanko kestää saada satoa?

Pussiperunalla tarkoitat varmaankin ämpäriperunan tapaan astiassa kasvatettua perunaa. Parasta pussiperunalajiketta on Perunantutkimuslaitoksen tutkijan Anna Sipilän mukaan mahdotonta sanoa, mutta jos haluat satoa mahdollisimman varhain, valitse aikainen lajike. Eli samoja lajikkeita, joita yleensäkin kesäperunana syödään. Lajikkeista aikaisimpia ovat Timo ja Solisti, seuraavina muun muassa Siikli, Annabelle, Arielle, Rike… Nämä kaikki ovat kiinteitä perunoita, joten perunamuusia ei näistä synny kuten ei kesäperunoista yleensäkään.

Kaupan ruokaperunaa Anna Sipilä ei suosittele käytettäväksi siemenperunana, sillä niissä voi olla kasvitauteja, jotka eivät pinnalle näy. Hän suosittelee, että käyttäisit sertifioitua siemenperunaa, jota saa puutarhamyymälöistä pienimillään 2–5 kilon pakkauksissa. (Ylimääräiset voit jakaa vaikka naapurin kanssa.)

Siemenperuna itää on 2–4 viikkoa viileässä, 10–14-asteissa, valoisassa tilassa. Jos lämpötila on korkeampi, lyhyempikin aika riittää. Pimeässä iduista tulee pitkiä ja hentoja, ja ne katkeilevat helposti. Kotioloissa siemenperuna kannattaa idättää kunnolla, jotta se lähtee nopeasti kasvuun heti istutuksen jälkeen.

Sopivan istutusajan määrää pussien sijoituspaikka. Jos panet perunat esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle, jossa lämpötila ei laske miinukselle öisinkään, voit istuttaa ne jo maalis-huhtikuussa ja ulkoilmaankin huhtikuun puolivälin jälkeen, kunhan suojaat ne kylminä öinä/aikoina monikerroksisella harsolla. Muutoin sopiva istutusaika on vasta toukokuussa. Perunan lehdet paleltuvat herkästi, ja peruna joutuu kasvattamaan uutta lehtimassaa, mikä hidastuttaa sen kasvua. Toisaalta lasitetulla parvekkeella tai paahteessa ongelmaksi voi tulla aurinkoisina päivinä liian korkea lämpötila. Optimaalinen kasvulämpötila perunoille on noin 18 – 25 astetta, öisin saa olla viileämpää.

Ja toki perunoita voit istuttaa myös myöhemmin, ainakin juhannukseen asti, jolloin saat uutta satoa myöhemmin kesällä.

Aikaisista perunalajikkeista saat satoa kasvuympäristön ja varsinkin lämpötilan mukaan noin parissa kuukaudessa, aikaisimmista lajikkeista ja hyvissä kasvuoloissa jo vähän aikaisemminkin.

Kahvikupit voi merkitä timantti- raaputtimella

Minulla on Arctican kahvikuppeja, joita joskus lainaan tuttaville heidän juhliinsa. Miten voisin merkitä omat astiani ja näin taata, että saan omani takaisin?

Pysyvän merkin saat astiaan timanttiraaputtimella, eli samalla millä vakuutusyhtiöt suosittelevat arvoesineitä merkitsemään. Toinen vaihtoehto on nimetä kupit sellaisella merkintätussilla, joka kestää myös pesua. Useamman pesukerran keston saat polttamalla tussimerkin astiaan.

Jos päädyt jälkimmäiseen tapaan, kokeile ensin yhdellä kupilla, jolloin voit arvioida, kannattaako kaikki merkitä.

Sokeritoukkien hävitys vaati sitkeyttä

Asumme rivitalossa, ja olen yrittänyt hävittää sokeritoukkia netistä löytämälläni ohjeella eli pessyt lattiakaivot ja kaatanut kiehuvan kuumaa vettä niihin. Mutta onko tämä turhaa eli tuleeko naapurihuoneiston viemäristä lisää toukkia? Ainakaan ne eivät ole hävitysyrityksistäni huolimatta hävinneet.

Sokeritoukka elää kosteissa tiloissa ja viemäreissä ja on varsin yleinen riesa. Helpoin keino estää sen nouseminen ihmisten ilmoille on puhtaus. Eli kosteat tilat on siivottava säännöllisesti ja puhdistettava myös lattiakaivot.

Vaikka kuuma vesi eivät karkottaneet kotisi sokeritoukkia, kokeile sitä vielä. Lisää kiehuvaan veteen etikkaa ja kaada sitä kaikkiin kodin viemäreihin: keittiön ja kylpyhuoneen altaisiin sekä suihkuhuoneen lattiakaivoon. Imuroi kapealla suulakkeella niiden ja muidenkin kosteiden tilojen rakoset, saumat ja halkeamat. Vie pölypussi ulos roskiin. Puhalla sitten hiustenkuivaajalla kuumaa ilmaa sokeritoukkien tulokoloihin.

Myös suihkuhuoneen lämpötilan nosto ja sen ilmastoinnin parantaminen auttavat, sillä sokeritoukka tarvitsee elääkseen 60 prosentin kosteuden. Lämpötilan alentaminen alle 15 asteen hidastaa myös niiden lisääntymistä.

Halutessasi voit ruiskuttaa sokeritoukkien tuloaukkoihin pyretriinisumutetta, mutta varo myrkyn joutumista ruokiin.

Sokeritoukkien hävittäminen ei onnistu hetkessä eikä yhdellä kertaa, sillä toukkien muna-asteet elävät viemäreissä pari viikkoa. Mutta jos niitä vilistelee jatkuvasti kodissasi, ota yhteys talosi isännöitsijään. On todennäköistä, että sokeritoukkia asustelee myös naapurihuoneistoissa. Tällöin auttaa vain yhteismyrkytys.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset